De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vliegende brigades door hele
land op zoek naar illegalen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het aantal vliegende brigades van de marechaussee, die illegalen opsporen, wordt met liefst 800 à 1000 man uitgebreid. De opsporingsteams worden straks niet meer alleen vlak achter de grens ingezet, maar gaan door het hele land op zoek naar mensen die hier zonder verblijfsvergunning of op verlopen reispapieren verblijven.

Eenmaal opgespoorde vreemdelingen worden aan de vreemdelingendienst overgedragen en vervolgens het land uitgezet.

De mobiele teams van de marechaussee die zich met het opsporen van vreemdelingen bezighouden, tellen momenteel in totaal 'slechts' 250 leden.

Volgens staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) vallen de resultaten van de vliegende brigades tot nu toe tegen. Van het totaal aantal gecontroleerde personen, ongeveer 700.000 in de periode 1995-2000, moest 3,2 procent het land verlaten, zo liet zij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer weten. Justitie sluit niet uit dat een deel op een andere manier weer probeert ons land illegaal binnen te komen, nadat ze over de grens is gezet.

Onderhandelingspartners CDA, VVD en LPF willen dat de opsporing van vreemdelingen flink wordt uitgebreid onder meer door extra douanepersoneel aan de teams toe te voegen. "Iedereen denkt dat wij weer slagbomen bij de grens willen, maar dat is helemaal niet zo. Het gaat erom dat deze vliegende brigades door het hele land kunnen worden ingezet'', aldus LPF-leider Herben.

Daarnaast willen de beoogde coalitiepartners het aantal politieagenten met ongeveer vijfduizend uitbreiden. Zij worden onder meer ingezet bij de recherche, die met een groot personeelstekort kampt.

Organisatie

Volgens de drie onderhandelaars gaat het er vooral om dat de organisatie van de politie minder bureaucratisch wordt.

"De afgelopen jaren zijn er 3500 extra agenten bij gekomen, maar er zijn niet meer misdaden opgelost.'', aldus LPF-fractievoorzitter Herben. De informateur en de onderhandelaars werden gisteren geïnformeerd over justitie en politie door voorzitter van het college van procureurs-generaal, De Wijkerslooth, en de voorzitter van het korpsbeheerdersberaad, burgemeester Opstelten van Rotterdam.

CDA, VVD en LPF zijn het erover eens dat er een nieuwe, landelijke door het openbaar ministerie aangestuurde recherche moet komen net zoals de Britse Scotland Yard.

Uit de onderhandelingen blijkt verder dat het CDA zeer hecht aan het verbod op het kweken van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek. De Eerste Kamer behandelt vandaag de wet die het speciaal kweken van embryo's voor onderzoek in ieder geval voor de komende drie jaar verbiedt. De VVD vindt dit eigenlijk te lang en wil dat elke kans wordt benut om geneesmiddelen te kunnen ontwikkelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.