De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bevolkingsgroei daalt
door minder migranten

   
 

door Annemiek Paping VOORBURG - De groei van de Nederlandse bevolking door migratie daalt spectaculair. In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen er 'slechts' 10.700 mensen bij tegen 15.800 in dezelfde periode van 2000. Dit betekent een vermindering met bijna een derde.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is deze ontwikkeling mede het gevolg van de invoering op 1 april 2001 van de nieuwe, strengere Vreemdelingenwet. Het totale migratiesaldo - dat is het verschil tussen het aantal vestigers en vertrekkenden - bedroeg vorig jaar 51.000; 3000 minder dan in 2000.

Het CBS verwacht dat het saldo dit jaar nog sterker zal afnemen. "De daling komt met vertraging tot uiting in de cijfers; pas eind 2002 zullen we het effect van de nieuwe wet écht merken", aldus CBS-beleidsmedewerker Jan Latten.

De Vreemdelingenwet heeft ook consequenties voor het aantal asielverzoeken. In 2001 werden 33.000 aanvragen ingediend; een jaar eerder waren dat er nog 44.000. Op grond van deze gegevens houdt het CBS rekening met een migratiesaldo van 30.000 in de komende jaren.

Afname

Latten waarschuwt voor de effecten van deze afname. "Het aantal mensen in de leeftijd van 20 tot 64 jaar, dus de werkenden, zal ongeveer gelijk blijven op 10 miljoen. De totale bevolking echter groeit naar 18 miljoen. Dit betekent dat evenveel arbeidskrachten een veel grotere bevolkingsgroep zullen moeten onderhouden. Bijkomend probleem is dat het aantal ouderen sterk zal toenemen naar bijna een kwart van de bevolking."

Zonder migratiesaldo wordt de situatie helemaal problematisch, zo wordt duidelijk uit berekeningen van het CBS. "In dat geval zou het aantal 20 tot 64 jarigen dalen van 10 naar 5 miljoen in 2100. De omvang van onze bevolking zou eveneens afnemen tot ruim 10 miljoen aan het eind van deze eeuw. Echter, het probleem van de vergrijzing en de krimpende aantallen werkenden zou erg groot zijn. Met bijna een op de drie bejaarden is Nederland oud en grijs. En wie zal hen verzorgen?"

In totaal meldden zich vorig jaar 133.000 mensen aan onze grenzen. Het ging om asielzoekers maar ook om onder meer Surinamers, Antillianen, Turken en Marokkanen die zich bij een van de gemeenten wilden inschrijven voor een woning. De totale emigratie bedroeg in 2001 ongeveer 82.000 personen. Het saldo van immi- en emigratie bedroeg 51.000.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.