De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ontsnapping Algerijn
nog groot raadsel

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - BREDA,dinsdag Er is nog geen spoor van de 25-jarige Algerijn R. D. die half vorige week uit de gevangenis De Koepel in Breda ontstapte. Hij was een van de vier Algerijnen die in april zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij islamitisch terrorisme.

De vier zouden lid zijn van de Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat (GPSC). Dat is een radicaal-islamitische organisatie die verantwoordelijk is voor aanslagen binnen en buiten Algerije.

Ondanks een internationaal opsporingsbericht blijft de Algerijn, die wordt gezien als een gevaarlijke man, nog steeds spoorloos. Het landelijk parket houdt er rekening mee dat hij naar het buitenland is gevlucht. De Algerijn wist op een klassieke manier uit het huis van bewaring te vluchten. Hij is met behulp van lakens ontkomen. Het openbaar ministerie vermoedt dat de mannen die werden aangehouden in Eindhoven, Bergen op Zoom en Groningen, logistieke steun hebben gegeven aan de jihad, de gewapende strijd tegen vijanden van de islam.

Zij zouden ook strijders van de jihad vanuit Nederland hebben voorzien van valse identiteitspapieren, geld en onderdak. Bij huiszoekingen vond de politie een tiental valse of vervalste paspoorten.

Onweer

Bij zijn ontsnapping moet de van terrorisme verdachte Algerijn R.D. hulp van buiten af hebben gekregen. Het gevangenisgebouw en het omliggende terrein zijn met camera's en detectiemiddelen beveiligd die elke beweging registreren. Sommige ingewijden sluiten niet uit dat door het zware onweer van vorige week dinsdagavond een groot deel van de beveiliging is uitgevallen. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zwijgt men hierover. Er is door minister Korthals (Justitie) wel een onderzoek ingesteld naar hoe de Algerijn heeft kunnen ontsnappen.

Politici en technici zijn verbaasd over de ontsnapping met beddenlakens in een gebouw vol elektronica. PvdA en VVD hebben al Kamervragen gesteld.

Fouten

Maar er zouden óók grove fouten zijn gemaakt bij het ontsnappingsrisico van de Algerijn. Volgens ingewijden horen zulke zware jongens thuis in de EBI in Vught, de zwaarst bewaakte gevangenis van ons land. De levensgevaarlijke Algerijn was in Breda geplaatst in het laagste profiel, dat van een gewone gevangen.

De man verbleef niet in De Koepel zelf maar in een barak, op het terrein van De Koepel. Ook dit wil het ministerie van Justitie niet bevestigen of ontkennen. Woordvoerder Wijnand Stevens: "Over zulke zaken doen we geen mededelingen naar buiten toe." De barak zelf zou niet voorzien zijn van tralies maar van gepantserd glas.

De Algerijn is de tweede gedetineerde die in Breda in korte tijd wist te ontsnappen. Onlangs is iemand gewoon door de voordeur weggelopen. Hij wilde bij de bevalling van zijn vrouw zijn. Hij is eind vorige week in Tilburg opnieuw aangehouden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.