De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hardon Nederlands
kampioen

   
 

AMSTERDAM - Jeroen Hardon is verrassend Nederlands turnkampioen geworden. De 20-jarige informaticastudent uit Rotterdam versloeg in de eindstrijd zijn stadgenoot Peter Geurts. De grote kanshebber Herre Zonderland uit Heerenveen werd derde.

Dat Hardon een uitgekiende allroundturner is, werd duidelijk tijdens de toestelfinales. Geen enkele onderdeel won hij. Herre Zonderland won voltige, brug en rek, Peter Geurts zegevierde op vloer en sprong. Yuri van Gelder wist zelfs met twee ontstoken pezen in de rechterschouder, een scheurtje in de schouderkom en een zwevend botje in de linkerpols de Nederlandse titel op zijn lievelingsonderdeel ringen te pakken.

Van Gelder draaide voor een handjevol toeschouwers een bijna perfecte oefening. De score van 9,750 was de hoogste ooit voor een Nederlandse turner. Daarmee had hij zeven weken geleden in Patras de Europese titel gedeeld met het Bulgaarse fenomeen Jovtchev.

Met het kampioenschap van Hardon, het mondiaal aansprekende individuele resultaat van Van Gelder en het prima optreden van juniorkampioen Jeffrey Wammes is het bedelaarsbestaan van het mannenturnen bij de turnbond definitief verleden tijd. De laatste jaren kreeg het mannenturnen nauwelijks financiële ruimte om een behoorlijk programma te realiseren. Na de periode van de gebroeders Selk en de eendagsvlieg Rufus Rooth was het zo goed als morsdood. "Nu de kwantiteit en de kwaliteit weer zichtbaar een opgaande lijn vertonen, worden de mogelijkheden voor het mannenturnen groter", aldus KNGU-bestuurslid Wil Uylenbroek. "Naast de vrouwen hebben we ook met de mannen olympische aspiraties. De speerpunten van het beleid worden geconcentreerd rond Van Gelder en Wammes."

Om een gooi te doen naar de Olympische Spelen in Athene (2004) krijgt ook het landenteam meer aandacht dan voorheen. De eenvoudigste weg voor startbewijzen is volgend jaar op het WK in Amerika met het team bij de beste achttien landen te eindigen. Dan heeft de KNGU volgens de regels van de internationale turnbond recht op twee individuele startplaatsen voor Athene. Het is alleen afwachten of NOC*NSF hier ook mee akkoord gaat. De overkoepelende sportbond eist normaliter een plaats bij de beste twaalf in de landenwedstrijden bij zowel het mannen als vrouwenteam.

Zuidwolde. NK mannen. Toestelfinales, senioren: Vloer: 1. Geurts (Rotterdam) 9,100, 2. Bennenk (Victory) 8,750, 3. De Koning (Rotterdam). Voltige: 1. Herre Zonderland (Heerenveen) 8,000, 2. Holtrop (Heerenveen) en De Koning 7,700. Ringen: 1. Van Gelder (Rotterdam) 9,750, 2. Zonderland 8.400, 3. Hardon (Rotterdam) 8,300. Sprong: 1. Geurts 8,950, 2. Hardon 8,600, 3. Van Roon (Mauritius) en Zonderland 8,400. Brug: 1. Zonderland 8,350. 2. Hardon en Holtrop 8,100. Rek: 1. Zonderland 8,850, 2. Geurts 8,650, 3. Van Roon 8,250.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.