De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mugabe in Rome
ondanks EU-verbod

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Mugabe (Foto: REUTERS)
AMSTERDAM - President Robert Mugabe van Zimbabwe is zaterdag in Rome aangekomen om de Wereldvoedseltop van de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw FAO bij te wonen die vandaag begint. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben Mugabe tot persona non grata verklaard nadat hij in maart op uiterst dubieuze wijze de presidentsverkiezingen had gewonnen.

Mugabe mag de EU officieel niet in, maar bijeenkomsten van internationale organisaties vormen een afwijking op dit verbod. Buiten het bereik van het neutrale VN-terrein, waar de FAO-voedseltop plaatsvindt, zal de bewegingsvrijheid van Mugabe zo beperkt mogelijk zijn.

Uit de rapporten van de FAO blijkt dat Zimbabwe samen met Lesotho, Swaziland, Zambia, Malawi en Mozambique het land is waar de hongersnood het grootst is. In deze zes Afrikaanse landen dreigen als niet snel wordt ingegrepen 12,8 miljoen mensen van honger te sterven, terwijl Zimbabwe van oudsher over voldoende voedsel beschikt. Droogte en wanbeleid van de regering-Mugabe, blanke boerderijen worden onteigend, hebben echter voor ernstige tekorten gezorgd.

Tijdens de laatste bijeenkomst van de FAO in 1996 werd als doel gesteld dat het aantal hongerende mensen nog vóór het jaar 2015 moest worden gehalveerd tot 400 miljoen. Als de huidige tendens doorgaat wordt deze doelstelling nooit bereikt.

De Senegalese directeur-generaal van de FAO, Jacques Diouf, heeft 24 miljard dollar extra gevraagd voor investeringen in de landbouw, de infrastructuur en de diensten in de ontwikkelingslanden. Overigens is Nederland van 1994 tot 2000 de grootste vrijwillige donateur geweest. Nu zijn dat Engeland en Italië.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.