De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Extreemrechts grote
verliezer in Frankrijk

Van onze correspondent

   
 

PARIJS - De centrumrechtse coalitie van president Jacques Chirac heeft in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen een eclatante overwinning geboekt. De grote verliezer was het extreemrechtse Front National van Jean-Marie Le Pen, terwijl de socialisten de klap nog niet te boven zijn van de verrassende nederlaag bij de presidentsverkiezingen eind april.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Jean-Marie Le Pen (Foto: AP)
Op basis van de voorlopige verkiezingsresultaten zouden de centrumrechtse partijen komen op 380 tot 440 zetels in de 577 zetels tellende Nationale Assemblee. De socialistische oppositie krijgt 130 tot 190 zetels, terwijl het Front National (FN) in aanmerking komt voor maximaal twee zetels.

Het overtuigende positieve resultaat voor de zittende centrumrechtse interim-

regering van premier Jean-Pierre Raffarin, betekent tevens dat Chiracs vrees voor een nieuwe 'cohabitation' (gedwongen samenwerking tussen president en een regering van een andere politieke kleur) ongegrond blijkt te zijn geweest. Landelijk gezien heeft 44 procent van de kiezers op het UMP, UDF en DVD gestemd. De linkse gelegenheidscoalitie van PS, CPF, Groenen en Radicalen kwam niet verder dan 36 procent.

In tegenstelling tot hooggespannen verwachtingen scoorde het FN zelfs slechter dan bij de vorige parlementsverkiezingen in 1997. Terwijl Le Pen in april bij de presidentiële verkiezingen nog verrassend de socialistische kandidaat Lionel Jospin wist uit te schakelen, haalde het FN gisteren slechts 11,6 procent van de stemmen. Dat is bijna 3 procent minder dan vijf jaar geleden.

Het boegbeeld van de Franse rechts-extremisten veroordeelde het 'antidemocratische' Franse kiesstelsel. "Dat wij vanwege het districtenstelsel waarschijnlijk heel weinig volksvertegenwoordigers krijgen, staat in schril contrast met de brede steun die wij van het Franse volk krijgen voor onze ideeën", aldus Le Pen.

Opkomst

De opkomst van slechts 64 procent van de 41 miljoen kiesgerechtigden betekende een historisch dieptepunt in de Franse parlementaire geschiedenis van de Vijfde Republiek. De meeste Franse burgers zijn óf zwaar teleurgesteld in het Franse democratische stelsel, óf gewoon verkiezingsmoe na twee eerdere verkiezingsronden in april en mei, waarbij uiteindelijk Chirac als president werd herkozen.

Premier Raffarin, die vooruitlopend op de tweede ronde het Franse volk alvast bedankte voor het vertrouwen dat in hem werd uitgesproken, deed een klemmende oproep aan alle kiesgerechtigden om aanstaande zondag massaal naar de stembus te gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.