De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politiek laaiend
na oorlogstaal VS

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer eist van het Nederlandse kabinet dat het krachtig protesteert bij de Amerikaanse regering tegen een nieuw wetsvoorstel dat een militaire inval in ons land mogelijk maakt.

Onder meer CDA, LPF, PvdA en GroenLinks zijn woedend op de Amerikaanse senaat die wil dat Amerikanen desnoods met geweld worden bevrijd uit het Internationale Strafhof.

Bij dit in Den Haag gevestigde hof worden straks van oorlogsmisdaden verdachte personen berecht. De Verenigde Staten werken niet mee aan de oprichting van het strafhof, dat op 1 juli van start gaat.

De Kamer heeft geen goed woord over voor eventuele bevrijdingsacties van de Amerikanen.

Het CDA wil dat minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) de Amerikaanse ambassadeur in Nederland onmiddellijk op het matje roept.

,,Als gastland moeten wij duidelijk maken dat wij dit zeer hoog opnemen'', aldus CDA-Kamerlid Verhagen, die daarin wordt gesteund door de andere fracties.

Oorlog

,,Zijn ze gek geworden? Nederland wordt bedreigd door de Amerikanen. Het is een daad van oorlog als men ons land zou binnenvallen'', aldus een woedende LPF-Kamerlid Janssen van Raay.

Volgens de PvdA getuigt de Amerikaanse opstelling van ,,een totale minachting van de internationale rechtsorde''. GroenLinks wil deze week in een spoeddebat Van Aartsen hierover aan de tand voelen.

Een woordvoerster van de VVD-bewindsman wijst erop dat het Amerikaanse wetsvoorstel nog niet definitief is. Zowel de gezamenlijke vergadering van de senaat en het huis van afgevaardigden, als president Bush moeten zich er nog over buigen.

Als de wet zou worden aangenomen dan is het volgens de zegsvrouw van Van Aartsen ,,hoogst onwaarschijnlijk dat hij wordt gebruikt''. ,,Een Amerikaan die van oorlogsmisdaden wordt verdacht, wordt eerst in de VS berecht. Pas als dat niet gebeurt of niet kan, komt het strafhof aan de beurt. Het is dus een heel theoretisch verhaal dat deze persoon bij het Internationale Strafhof terechtkomt '', aldus de woordvoerster.

Volgens het CDA is de reactie van Van Aartsen veel te afwachtend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.