De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Sensationele zege
Amerikanen op Portugal

   
 

SUWON - De Verenigde Staten hebben gezorgd voor een daverende verrassing door Portugal te verslaan. In Suwon werd het 3-2. Het eerste Amerikaanse doelpunt werd al in de vierde minuut gemaakt door Ajacied John O'Brien. Deze treffer was de snelste tot nu toe van dit WK. "De bal werd ingekopt door een van onze grotere spelers en viel na een redding van de keeper voor mijn voeten, waarna ik gemakkelijk kon intikken", aldus de Ajacied.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Het snelste doelpunt van de WK tot nu toe komt op naam van Ajacied John O'Brien. De middenvelder krijgt de bal in de vierde minuut voor de voeten getikt door de ongelukkig spelende doelman Vitor Baia, die daarna evenals zijn ploeggenoot Petit Teixeira op de lijn wordt geklopt. (Foto: REUTERS)
Voor de vierde opeenvolgende maal zijn de Amerikanen van de partij op de wereldtitelstrijd. De optredens verliepen niet altijd even succesvol. Vier jaar geleden in Frankrijk behaalden ze geen enkel punt en werd er zelfs verloren van de politieke aartsrivaal Iran.

Vooral die schande wilde de formatie van bondscoach Bruce Arena op dit WK uitwissen. Misschien nog wel meer met aanvallend en attractief spel dan met harde resultaten. Grote kansen op het bereiken van de volgende ronde dichtten de Amerikanen zich vooraf niet toe, met verder nog (gastland) Zuid-Korea en Polen in de groep.

In elk geval in het duel met Portugal groeide de Verenigde Staten uit tot een smaakmaker. Na ruim een half uur stond de 'underdog' op 3-0. O'Brien opende de score, Landon Donovan -via het lichaam van verdediger Jorge Costa - en Brian Mc Bride - na een prachtige voorzet van Tony Sanneh - deden de rest.

Coach Arena werd daarmee beloond voor zijn gedurfde aanpak. Met DaMarcus Beasley en Donovan zette hij onervaren aanvallers uit de 'eigen' Amerikaanse competitie in de basis. Ook Earnest Stewart van NAC speelde bij de Verenigde Staten, die enkele weken geleden in Boston nog van Oranje (2-0) verloren. In de rust werd hij vervangen door recordinternational Coby Jones.

Portugal had ook een verrassing in petto. Na een jaar afwezigheid wegens blessures maakte Vitor Baia zijn rentree in het doel. Hij kreeg van bondscoach Antonio Oliveira de voorkeur boven Boavista-goalie Ricardo Soares Pereira, die zijn land eerder door de kwalificatie tegen onder meer Nederland had gesleept.

Vervolgens moest het geschokte Portugal proberen deze onmogelijke achterstand goed te maken. Helemaal onervaren met het wegwerken van een grote achterstand waren Figo en de zijnen niet. Op het vorige 'grote' toernooi, het EK van 2000 in Nederland en België, kwam het land tegen Engeland al snel met 2-0 achter, om toch met 3-2 te zegevieren.

Nog voor de rust kwamen de Portugezen wat terug. Beto Severo tikte de 3-1 in, na onzorgvuldig wegwerken van O'Brien. In het tweede deel kwam Portugal ondanks een overwicht niet verder dan nog een doelpunt. Dat kwam ook nog op naam van een Amerikaan, Jeff Agoos, die zijn eigen keeper passeerde. "Dit hadden we zeker niet verwacht. Je hoopt op een gelijkspel, maar winnen en na 35 minuten met 3-0 voorstaan is echt ongelofelijk", aldus een dolgelukkige O'Brien.

Verenigde Staten - Portugal 3-2 (1-3). 4. O'Brien 1-0, 29. Jorge Costa 2-0 (eigen doel), 34. McBride 3-0, 39. Beto 3-1, 71. Agoos 3-2 (eigen doel). Scheidsrechter: Moreno (Ecu). Toeschouwers: 37.306. Gele kaart: Beasley (Verenigde Staten), Beto, Petit (Portugal).

Verenigde Staten: Friedel; Sanneh, Agoos, Pope (80. Llamosa) en Hejduk; Stewart (46. Jones), Mastroeni, O'Brien en Beasley; Donovan (75. Moore) en McBride.

Portugal: Baia; Beto, Couto, Jorge Costa (73. Andrade) en Rui Jorge (69. Bento); Petit, Figo, Rui Costa (80. Gomes) en Conceiçao; Joao Pinto en Pauleta.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.