De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  WK-weetjes: leuk, maar
waar is Oranje?

   
 

AMSTERDAM - De FIFA houdt niet minder dan 38 klassementen in leven, die het verhaal van het wereldkampioenschap voetbal vertellen. Puur afgaand op dat cijfermateriaal heeft het Nederlands elftal in de 72-jarige historie geen enkele rol van betekenis gespeeld.

Doelpunten in alle soorten en maten, de minst gepasseerde keeper, snelste wissel, gele en rode kaarten, landen die werden uitgeschakeld zonder ook maar één keer te hebben verloren... Bedenk het en de FIFA zorgt voor de gegevens.

Zo begint Bora Milutinovic aan zijn vijfde WK als coach bij vijf verschillende landen, is Norman Whiteside de jongste speler ooit (17 jaar en 42 dagen), Pelé de jongste speler in een finale (17 jaar en 249 dagen) en bovendien de jongste doelpuntenmaker (17 jaar en 239 dagen), heeft Lothar Matthäus de meeste toernooien (5) en wedstrijden (25) gespeeld, is Just Fontaine nog altijd topscorer met dertien goals in één toernooi en maakte de Tsjech Vaclav Masek in 1962 al na vijftien seconden het snelste doelpunt tegen Mexico.

Gerd Müller tekende in 1970 en '74 voor een totaal van veertien treffers en is daarmee de beste schutter aller tijden. Het grote Hongarije van Ferenc 'Pancho' Puskas produceerde de meeste goals (27) in 1954 en was in '82 tevens verantwoordelijk voor de grootste overwinning: 10-1 tegen El Salvador. De meesters van het catenaccio uit Italië wonnen tussen 1934 en 1938 zeven duels op rij en kregen ook (1990) vijf wedstrijden lang geen doelpunt tegen.

De Rus Oleg Salenko scoorde in 1994 vijf keer tegen Kameroen (6-1), Peter Shilton hield tussen 1982 en 1990 tien duels zijn doel schoon, Harald Schumacher stopte de meeste strafschoppen (4) en Helmut Schön coachte de meeste wedstrijden (25 in de periode 1966-1978). De jongste coach was in 1930 de Argentijn Juan Tramutola (27), de oudste de Fransman Gaston Barreau in 1954 (70).

Ook aardig om te weten: Sergei Gorloekovitsj kreeg in 1994 al na één minuut de rode kaart. Deze Russische houthakker had niet geheel toevallig vier jaar eerder al met zijn botte bijl de carrière van Oranje-debutant Marcel Peeper in de knop gebroken.

Komt Oranje dan helemaal niet in de 'bijzondere klassementen' voor? Jawel, een eervolle vermelding is er weggelegd voor Jan Jongbloed. Als het om de oudste speler gaat, komt de doelman van Oranje - tijdens het WK van 1978 was hij 37 jaar en 212 dagen jong - op de derde plaats, na zijn Italiaanse collega Dino Zoff (1982/40 jaar) en de Zweed Gunnar Gren (1958/37 jaar en 241 dagen).

Ook Willy en René van de Kerkhof verdienden het te worden genoemd, maar evenmin vanwege hun sportieve prestaties. Vijf keer stonden er immers twee broers zij aan zij in de finale; de gebroeders Van de Kerkhof in 1978. Daar moet het Nederlandse voetbal het mee doen, want eerder was er in de toptien van mooiste doelpunten ook al geen plaats voor Johan Cruyff, Arie Haan of Dennis Bergkamp.

Nederland schreef feitelijk alleen geschiedenis door niet op dit WK te verschijnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.