De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Inning premies door fiscus
scheelt bedrijven €80 mln.

   
 

DEN HAAG - De Belastingdienst gaat de premieheffing voor werknemersverzekeringen uitvoeren. Dit levert de werkgevers jaarlijks een extra administratieve lastenverlichting op van minimaal €80 miljoen. Nu nog is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV waaronder het vroegere Gak) verantwoordelijk voor inning van de premies.

In een nog vertrouwelijk rapport concluderen het UWV, de fiscus en de ministeries van Financiën en Sociale Zaken dat verregaande samenwerking "zeer zinvol is. Het vanuit één loket optreden heeft belangrijke voordelen voor het bedrijfsleven. Die samenwerking zou zeker aan waarde winnen als ook de dienstverlening en intensief toezicht worden meegenomen".

De vereenvoudiging van de premieheffing moet uiterlijk op 1 januari 2005 worden ingevoerd, aldus het rapport. Met deze historische intentieverklaring komt een einde aan een jarenlange loopgravenoorlog tussen de uitvoerders van de sociale zekerheid en de fiscus. Voormalige uitvoerders als het Gak en Cadans wisten een systeemvereenvoudiging uit angst voor verlies van arbeidsplaatsen en status decennia lang tegen te houden. De reorganisatie van de sociale zekerheid, waarbij onder meer GAK en Cadans opgingen in het UWV, maakte mede een einde aan deze tegenwerking. De Belastingdienst is nu al verantwoordelijk voor de heffing en invordering van de loonbelasting én de premies van volksverzekeringen (onder meer aow en anw). Daar komen nu dus de premieafhandeling van de ww, wao en de Ziekenfondswet bij.

UWV en fiscus besparen zelf door synergievoordelen en samenvoeging van werkprocessen €65 miljoen. De samenwerking kost beide organisaties in totaal duizend arbeidsplaatsen. Bij het UWV werken 22.000 mensen, waarvan er zich 2500 bezighouden met premievaststelling en -inning van de werknemersverzekeringen (€28 miljard in 2001). De Belastingdienst heeft 31.000 werknemers, waarvan er 1500 verantwoordelijk zijn voor de loonheffing (€60 miljard in 2001).

De samenwerking tussen UWV en fiscus is tevens een logisch verlengstuk van de recent in werking getreden wet Administratieve Lastenverlichting en vereenvoudiging sociale verzekeringswetten (Walvis). Deze nieuwe wet levert de werkgevers al een lastenbesparing op van €186 miljoen.

Werkgeversorganisaties juichen de samenwerkingsplannen toe. "Het is een belangrijke stap. Wij eisen van een nieuw kabinet in totaal 25% lastenverlichting", laat Wytze Russchen van VNO-NCW weten. MKB-Nederland springt een gat in de lucht. "Eindelijk komt er een einde aan die twee rijen overbodige ordners in de kast bij ondernemers. Een rij voor de loonbelasting en een voor de premies. Het trieste is dat 95% van de inhoud van de mappen precies hetzelfde is", aldus Jurgen Warmerdam. De ingrijpende plannen zullen volgens hem de beeldvorming van de overheid ten goede komen. "Over vijf jaar weet niemand meer het verschil tussen loonbelasting en premies. En zo hoort het ook, via één loket worden de sociale fondsen ook wel gevuld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.