De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nederlandse medewerkers
KPNQwest op straat gezet

Van onze verslaggevers

   
 

HOOFDDORP - Alle 600 werknemers die in Nederland voor het bankroete KPNQwest werken, zijn gistermiddag ontslagen. De curatoren hebben deze maatregel genomen naar aanleiding van het faillissement dat gisteren is uitgesproken over een aantal dochtermaatschappijen van het telecombedrijf. Het is onduidelijk of ook de overige 1600 medewerkers van KPNQwest op straat staan.

Op het hoofdkantoor van KPNQwest in Hoofddorp is met verslagenheid gereageerd op het collectief ontslag. Nadat het nieuws bekend was gemaakt, werd de aangeslagen werknemers uitgelegd hoe ze een werkloosheidsuitkering kunnen aanvragen. "Donderdag moet ik naar het GAK. Ik weet niets eens waar hun kantoor zit", zei één van hen.

Intussen dreigt het pan-Europese datacommunicatienetwerk van KPNQwest stil te vallen. De curatoren hebben de schuldeisers, voornamelijk banken, verzocht een krediet beschikbaar te stellen om het netwerk op gang te houden. Daarvoor zijn circa 200 medewerkers nodig.

Als de schuldeisers niet bijspringen, kan een deel van het internetverkeer in ons land vanaf vandaag verstoord raken. Tot voor kort verliep circa 40% van het internetverkeer in Europa via het netwerk van KPNQwest.

KPN helpt zijn failliete dochter op dit moment nog bij het in de lucht houden van het glasvezelnet. "Maar deze steun zal eerder nog een kwestie van dagen dan weken zijn", verklaarde een KPN-woordvoerder gisteren. De assistentie kost KPN circa €500.000 per dag.

Zeker honderden bedrijven kunnen in grote problemen komen als het netwerk van KPNQwest op korte termijn zou vastlopen. "We helpen iedereen dan ook met man en macht om van het netwerk af te komen", zei curator J. van Apeldoorn gisteren.

Zijn collega Eddy Meijer is naar de Verenigde Staten vertrokken om een koper te vinden voor delen van het KPNQwest-netwerk. Het Amerikaanse AT&T wordt beschouwd als de belangrijkste kandidaat om de West-Europese onderdelen van het glasvezelnet te kopen. Een KPNQwest-woordvoerder kon echter niet bevestigen of curator Meijer tijdens zijn verblijf in de VS ook met AT&T spreekt.

Dertien grote obligatiehouders, die gezamenlijk goed zijn voor 25% van de uitstaande obligaties KPNQwest, hebben zich inmiddels verenigd om zo hun belangen beter te kunnen verdedigen. Zij hebben zich gemeld bij het Amerikaans-Britse advocatenkantoor Cadwalader Wickersham & Taft dat gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

De obligatiehouders zijn van plan naar de Nederlandse rechter te stappen om officieel erkend te worden als partij in het faillissement. Op deze manier hoopt men meer informatie te verkrijgen.

Advocaat Richard Gregorian van Cadwalader heeft namens de obligatiehouders afgelopen dinsdag een ontmoeting gehad met één van de curatoren van KPNQwest, die hem heeft bijgepraat over de stand van zaken. Volgens Gregorian is het nog te vroeg voor juridische stappen. Hij wil eerst onderzoeken onder welke omstandigheden de banken hun zekerheden hebben gekregen, de raad van commissarissen is afgetreden en waarom de banken zijn gestopt met de financiering.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.