De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Consultancy-tak KPMG zoekt
heil bij Atos Origin

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Automatiseringsbedrijf Atos Origin neemt de consultancy-divisie van accountantsbedrijf KPMG in Nederland en het Verenigd Koninkrijk over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van €657 miljoen. De betrokken onderdelen zijn goed voor een omzet van €600 miljoen. Er werken 2800 mensen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
BEN VAN DER VEER: ...Er moet harder dan ooit geknokt worden voor het binnenhalen van orders...
KPMG leurt al twee jaar met zijn consultancy-activiteiten, maar raakte de divisie maar niet kwijt. In de tussentijd kregen de bedrijfsadviseurs al een zelfstandiger rol. De zoektocht naar een geschikte partner liep volgens de KPMG-voorzitter vertraging op door de onzekere ict-markt. "En ook door de aanslagen van 11 september, lukte het ons maar niet om een koper te vinden", aldus bestuursvoorzitter Ben van der Veer van KPMG Nederland.

Toen het Enron-schandaal eerder dit jaar in volle omvang losbarstte, bleek bovendien de koppeling met een accountants-organisatie onwenselijk. Met name de laatste tijd werden bedrijven daarom voorzichtiger met het geven van orders. Echt goed gaat het niet in de branche. "Er moet harder dan ooit geknokt worden voor het binnenhalen van orders. En het herstel van de markt is maar aarzelend", jammert Van der Veer.

Volgens Jos Zandhuis, directeur van KPMG Consulting, was er in de verste verte geen sprake van belangenverstrengeling tussen de consultancy-divisie en de accountants-tak van KPMG. "Maar we hadden de schijn tegen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
BEN VAN DER VEER: ...Er moet harder dan ooit geknokt worden voor het binnenhalen van orders...
Van der Veer is dolgelukkig met de deal. "Onze consultancy-organisaties in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn gewoonweg te klein om hun groeidoelstellingen te verwezenlijken. Daarom was aansluiting bij een grotere organisatie noodzaak." Het laatste halfjaar werd gebruikt om langdurige gesprekken te voeren met vier mogelijke kopers.

Volgens Van der Veer lag het voor de hand dat de keuze op een automatiseerder zou vallen. "Onze consultants zijn zich de laatste jaren steeds meer gaan richten op it-projecten. Ook huurden we steeds vaker ict'ers in."

Bij de keuze voor een overnemer was een vergelijkbare bedrijfscultuur een belangrijk element. "Wij verkopen namelijk geen activa, maar juist people's business", aldus de KPMG-voorzitter. "Als de cultuur niet klikt, dan gaan je mensen niet over. Dan hoef je het dus niet eens te proberen."

Angst voor eenzelfde debacle als bij de samenvoeging van automatiseerder Cap Gemini en de consultants van Ernst & Young heeft geen van de betrokken partijen. De samenwerking tussen die twee bedrijven verliep uiterst moeizaam. Cap Gemini en Ernst & Young kozen voor een heel snelle en volledige integratie. "Helemaal verkeerd", volgens bestuursvoorzitter Wilbert Kieboom van Atos Origin. "Dat was teveel tegelijk."

Zowel KPMG Consulting als Atos Origin hebben zojuist een reorganisatie achter de rug en zouden in optimale conditie verkeren. "Wij zijn zorgvuldig te werk gegaan en zullen niet alles op zijn kop gaan gooien." De over te nemen KPMG-organisaties zullen blijven opereren als een aparte businesslijn.

Kieboom denkt een goede slag te slaan met de overname van de KPMG-activiteiten. "Vele opdrachtgevers zijn bezig om ict-diensten met consultancy-diensten te integreren. In deze nieuwe opzet hopen we daarvan te profiteren. Het is niet voor niets dat we de afgelopen twee jaar al hebben geroepen dat we in consultancy een grote slag willen slaan."

Met de overname is een bedrag gemoeid van €657 miljoen. Daarvan wordt €422 miljoen in contanten betaald; de rest in aandelen. KPMG Holding krijgt als moedermaatschappij van de consultants-divisie een belang van 3,7% in Atos Origin: de bedrijfsadviseurs krijgen 4% van de Atos Origin-stukken. De accountants zijn verplicht hun stukken ten minste één jaar vast te houden: van de consultants wordt jaarlijks een kwart vrijgegeven voor verkoop. Wat het contante deel betreft, krijgen de accountants iets meer dan de consultants. Details daarover werden niet vrijgegeven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.