De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Onrust in markt houdt aan
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs stuiterde gisteren een ietsiepietsie omhoog na de duikeling van een dag eerder. Koopjesjagers trokken de markt op om links en rechts wat bodem te vissen. Vooral techwaarden waren in trek. De onzekerheid bleef echter regeren. De AEX-index sloot met 0,1% een fractie hoger op 463,02.

Met dat schamele resultaat was van een herstel dus geen sprake. Financieel was er dan ook nauwelijks nieuws waar de markt zich aan omhoog kon trekken. Het IMF meldde weliswaar dat het economisch herstel eraan komt maar heeft vraagtekens over de kracht en de duur. Een dag eerder had Fed-president zich ook al in dergelijke termen uitgelaten. Dat zijn niet de soundbites waar beleggers met zwakke knieën op zitten te wachten.

Tegelijkertijd diende de onrust zich aan het politieke front volop aan. De nieuwste aanslag in Israël en de daarop volgende vergelding zorgde wederom voor kopzorgen over het Midden-Oosten conflict. In Azië graven India en Pakistan zich ondertussen verder in. En beleggers houden niet van onzekerheid, zo werd opnieuw bewezen.

Dat de AEX-index desondanks niet een nieuwe smak maakte, was te danken aan koopjesjagers. Vooral de zwaar getroffen techwaarden krabbelden wat op. Zo wist

ASML 2,4% op te klimmen naar €19,20 en herstelde CMG 2,5% op €2,06. In de Midkap won Ordina 3,4% op €9,20 en Unit4 Agresso 3,8% op €7,13. Hoofdfonds Getronics bleef achter met een winstje van 0,4% op €2,27. Het aanstaande vertrek van bestuurslid David Goulden werd kennelijk niet goed ontvangen.

KPN dikte met 0,7% op €4,45 evenzeer slechts magertjes aan. Het nieuws in de Britse Financial Times dat het telecombedrijf dagelijks een half miljoen euro ophoest om het kabelnetwerk van het failliete KPNQwest in de lucht te houden, speelde het herstel van het fonds parten. KPN is tot de actie verplicht door eerdere afspraken met afnemers als ABN Amro, Heineken en KLM.

TPG won 0,9% op €21,39. Het postbedrijf had dinsdag gemeld 5.000 banen onder postbestellers te gaan schrappen. Dat betekent een afname van het aantal postbezorgers met 20%. '5000 man van straat', kopte effectenbank Stroeve bijdehand, die het fonds desondanks op 'houden' hield. De maatregel moet in vijf tot acht jaar leiden tot een kostenbesparing van €320 miljoen.

De financiële waarden, die dinsdag eveneens averij hadden opgelopen, klommen nauwelijks uit het dal. Alleen Aegon was gevraagd met een koerswinst van 1,5% op €22,10. ABN Amro bleef op een winstje van 0,2% op €19,77 steken. De koers van Fortis stond onder druk door toedoen van branchegenoot ING. Deze bankverzekeraar zette gisteren zo'n 35,5 miljoen Fortis-aandelen in de markt tegen een prijs van €22,75. Daarmee leverde de verkoop (die sneller ging dan verwacht) van het 2,7% belang ING circa €808 miljoen op. ING houdt nu geen stukken Fortis meer in portefeuille.

De verkoop kostte Fortis 2,9% van de koers op €22,28, een koopadvies van Delta Lloyd (met een koersdoel van €29) ten spijt. ING koerste 0,2% hoger op €26,75.

In de Midkap kreeg Vedior een duw in de rug door de aankoop van vier bedrijven. De acquisities zijn cash betaald. Het aandeel Vedior klom 3,2% op €15,20.

KLM meldde in mei 7% minder passagiers te hebben vervoerd ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Toch behaalde de luchtvaartmaatschappij een hogere bezettingsgraad in de vliegtuigen: de capaciteit is in de tussenliggende periode teruggebracht. KLM werd 0,6% goedkoper op €14,30.

Versatel is uit de Midkap gezet nadat de kabelaar er niet in is geslaagd het negatief eigen vermogen in drie maanden tijd weg te poetsen. Het fonds sloot 3,3% in de min op €0,29. AOT maakte gisteren het vertrek van directielid Frank Oosthoek (45) bekend. Hij is met onmiddellijke ingang teruggetreden uit de directie van het beursbedrijf. Zijn taken zullen worden overgenomen door de twee overgebleven directieleden: Sasker de Boer en Marielle Wiegmans.

Volgens De Boer is Oosthoek, die bij AOT verantwoordelijk was voor de effectenhandel, op eigen verzoek en om persoonlijke redenen opgestapt. "Na 25 jaar in het effectenvak wilde hij wel eens wat anders. Nadat Oosthoek had aangegeven te willen vertrekken hebben we besloten dat dan ook zo snel mogelijk te doen. Het heeft geen zin om dan langer te blijven." Beleggers trokken hun eigen conclusie; AOT sloot 6,3% lager op €2,40.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.