De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Advieswerk in de verkoop

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De overname van de Nederlandse en Engelse vestigingen van KPMG Consulting door Atos Origin staat niet op zichzelf. Om de schijn van belangenverstrengeling tussen controle- en adviesdiensten te vermijden, stoten accountantskantoren in toenemende mate hun consultancydivisie af.

Deze verzelfstandigde bedrijven worden vervolgens binnen afzienbare tijd opgeslokt door de grotere broers die verder willen groeien.

Het debacle bij de Amerikaanse energiereus Enron en zijn falende huisaccountant Arthur Andersen, die zowel de boeken controleerde als adviesdiensten aanbood, heeft het verzelfstandigen van adviestakken in een stroomversnelling gebracht. Overigens had Arthur Andersen al voor het Enron-schandaal haar adviestak onder de welluidende naam 'Accenture' verzelfstandigd. Concurrent Ernst & Young deed de consultants twee jaar geleden over aan Cap Gemini. De afgelopen jaren hebben echter laten zien dat de 'pure' accountantsbedrijven het niet kunnen laten weer lucratieve adviesklussen aan te nemen.

PricewaterhouseCoopers, de grootste accountant van de Verenigde Staten, maakte naar aanleiding van het Enron-schandaal begin dit jaar bekend dat het de consultancydivisie rond de zomer via een beursgang zal verzelfstandigen. Ruim een jaar geleden gaf nieuwe federale wetgeving een kijkje in de keuken van grote Amerikaanse bedrijven. Daaruit bleek dat bijvoorbeeld General Electric van KPMG een rekening kreeg van een kleine $24 miljoen voor accountantswerk, terwijl er voor andersoortige werkzaamheden liefst $80 miljoen op de nota stond.

Het zijn juist deze lucratieve 'bijverdiensten' die in het geval van Enron verhinderden dat Andersen alarm sloeg toen het weet kreeg van de boekhoudkundige praktijken van het energieconcern.

De Europese Commissie werkt ook achter de schermen onder leiding van commissaris Bolkestein (Interne Markt) aan een code om accountants te dwingen afstand te bewaren tot hun klanten. Overigens is de code, die voorlopig niet dwingend wordt opgelegd, ook niet dé oplossing.

Deze stelt slechts dat de inkomsten uit consultancy- en aanverwante diensten niet hoger mogen uitvallen dan die uit accountantswerk. Als dat wel zo is dan moet het kantoor één van de twee diensten aan de klant stoppen.

Accountantskantoren lijken de ingewikkelde regels voor het vermijden van (de schijn van) belangenverstrengeling niet te willen afwachten en doen hun adviesdivisies gewoon van de hand. Al was het maar omdat in de Verenigde Staten plannen voor een verplichte splitsing nog steeds niet van tafel zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.