De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Personeel Corus Nederland
wil opbrengst aluminiumtak

Van een onzer verslaggevers

   
 

IJMUIDEN - Het personeel van Corus Nederland gaat niet zonder slag of stoot akkoord met de verkoop van de aluminiumpoot. De centrale ondernemingsraad (cor) wil eerst de toezegging dat de opbrengst van de desinvestering voor een substantieel deel in eigen land wordt besteed. "Wij willen keiharde garanties", aldus cor-voorzitter Frits van Wieringen.

Corus kondigde de aanstaande verkoop van de aluminiumdivisie, tot ontsteltenis van de cor en de Nederlandse vakbonden, afgelopen maart aan. Volgens het Brits/Nederlandse staalconcern is er door de groeiende concurrentie voor deze oude Hoogovensactiviteit geen toekomst meer binnen het fusiebedrijf. De opbrengst van de desinvestering (geschat op een slordige €1,6 miljard) wil topman Tony Pedder gebruiken om schulden af te lossen, zo zei hij destijds bij de presentatie van de jaarcijfers. Maar juist dat is het Nederlandse Corus-personeel tegen het zere been.

"Het kan niet zo zijn dat je de winstgevende aluminiumtak verkoopt en vervolgens het geld aan de banken afdraagt", aldus Van Wieringen, die "keiharde garanties" wil dat de opbrengst ook wordt gebruikt om in Corus Nederland te investeren. "Een substantieel deel van het geld moet in Nederland blijven. Onder meer voor groot onderhoud en voor de verbetering van de technologische kennis. Wij willen een modern staalbedrijf hebben, ook over vijf jaar. Dat moet de directie van Corus Nederland (die formeel over de besteding van de opbrengst gaat, red.) toezeggen."

Met die stellingname gooit de cor, die de adviesaanvraag voor de verkoop moet goedkeuren, de knuppel in het hoenderhok. Corus opereert door het ingevoerde cashmanagement namelijk met de hand op de knip en wil het bedrijf eerst gezond maken. De zwakke financiële positie heeft het staalbedrijf te danken aan de grote verliezen die de Britse dochters de afgelopen jaren hebben geleden. Bij personeel van de Nederlandse Corus-bedrijven is het gevoel ontstaan dat zij opdraait voor deze Britse verliezen: er zou te weinig worden geïnvesteerd. De Nederlandse cor legt ook een direct verband tussen de voorgenomen verkoop van de aluminiumtak en de slechte financiële situatie van Corus.

Om de eis voor investeringen kracht bij te zetten laat de cor zich bijstaan door een team van experts. Zo zijn financieel adviseurs van Ernst&Young, professor R. Jonkhart (ex-directeur NIB) en advocaten van Holland van Gijzen ingeschakeld. "Wij willen onze stelllingname op een fatsoenlijke wijze onderbouwen", zegt Van Wieringen. De adviseurs onderzoeken onder meer de ontwikkelingen op de staalmarkt en brengen de benodigde investeringen in kaart.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.