De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië paait IMF
met streep door wet

Van een onzer redacteuren

   
 

BUENOS AIRES - Argentinië heeft donderdag een belangrijke stap gezet op weg naar financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Senaat van het door een economische crisis geteisterde land zette een streep door een wet tegen "economische ontwrichting", die nu veel buitenlandse ondernemingen afschrikt om te investeren in Argentinië.

De afschaffing van de wet was voor het IMF een harde voorwaarde om zijn steun aan het Zuid-Amerikaanse land te hervatten. De Argentijnse president Eduardo Duhalde moet nu nog steun zien te verwerven voor plannen om flink te bezuinigen in de overheidsuitgaven.

De Senaat debateerde donderdag maar liefst zeven uur lang over de wet. Na stemming bleken er evenveel voorstanders als tegenstanders van de wet: 34-34. Het oordeel van de senaatsvoorzitter, Juan Carlos Maqueda, gaf daardoor de de doorslag. Hij stemde tegen.

De wet tegen "economische ontwrichting" is al lange tijd omstreden. De wetgeving werd sinds zijn bestaan in 1974 vooral gebruikt om politieke tegenstanders economisch te treffen. Zo wist het dictatoriale bewind van generaal Videla tussen 1976 en 1983 de banden tussen ondernemingen en linkse peronisten door te snijden. Op overtreding stonden zware gevangenisstraffen en boetes.

Vele senatoren wilden de wetgeving handhaven omdat zij buitenlandse ondernemingen voor een deel verantwoordelijk houden voor de economische crisis. Via de wet zijn al vele bankdirecteuren en ondernemers aangeklaagd voor hulp bij kapitaalvlucht en andere vermeende financiële delicten. Dit heeft tot veel verontwaardiging geleid in het buitenland.

President Duhalde legde de afgelopen dagen zware druk op de Senaat om een streep te halen door de omstreden wet. Argentinië heeft steun van het IMF hard nodig.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.