De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Arie Luyendijk valt
toch in de prijzen

   
 

INDIANAPOLIS - Arie Luyendijk is één van zijn records in de Indy 500 mijlsrace kwijt. De Nederlandse indycarcoureur verdiende met zijn overwinning in 1997 een recordbedrag van €1.693.602. De Braziliaan Helio Castroneves heeft Luyendijk in dat opzicht overtroffen, want zijn tweede zege op rij heeft hem afgelopen zondag een bedrag van €1.734.712 opgeleverd. Het totale prijzengeld voor de 86ste editie van deze beroemde autorace in Indianapolis was ook al tot recordhoogte opgeschroefd: €10.830.866. Luyendijk heeft nog wel steeds enige snelheidsrecords op zijn naam staan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 10kb)
Arie Luyendijk (Foto: AP)
Nadat het protest van team Green dat de overwinning voor zijn rijder Paul Tracy claimde, was afgewezen moest de Canadese coureur genoegen nemen met €528.460 voor zijn tweede plaats. Tracy's team heeft overigens binnen vijf werkdagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

Hoewel Luyendijk in zijn zeventiende Indy 500-race slechts veertiende werd en daarmee toch nog €340.200 verdiende, viel hij toch in de prijzen. Op het rijdersbanket van afgelopen maandag werd de tweevoudig Indy 500-winnaar met de Scott Brayton Driver's Trophy geëerd. Deze prijs wordt sinds 1997 uitgereikt aan de coureur die 'het karakter en de racing spirit van wijlen Indycoureur Scott Brayton' uitdraagt. De uitverkiezing heeft in samenspraak met de nabestaanden plaatsgehad.

De 48-jarige Luyendijk die zondag de oudste deelnemer was, keek verrast op. "Ik had dit niet verwacht maar vond het wel leuk die trophy te krijgen want ik was goed bevriend met Scott. Ik moest ook wat zeggen maar dat viel me op zo'n moment zwaar. Ik weet nog goed dat het voor mij één van de moeilijkste dagen was om weer in te stappen nadat hij net verongelukt was", bekende Luyendijk die de trofee uit handen kreeg van de vorige winnaar Davey Hamilton. Brayton kwam in 1996 om het leven toen hij met zijn wagen spinde in Turn 2 en in de muur knalde. Hij was op slag dood. Vlak ervoor had de Amerikaan de pole position voor de Indy 500 veroverd en was daarna bezig met zijn race-afstelling.

De 86ste race heeft ook grote belangstelling via internet getrokken. De websites van de Indianapolis 500 en Indy Racing League werden op racedag 32,4 miljoen keer aangeklikt, wat 70% meer was dan vorig jaar. De gehele indymaand mei noteerde 239 miljoen hits tegenover 119 miljoen in 2001. Hoewel ABC Sports pas later deze week over juiste aantallen kijkcijfers beschikt, kon het tv-station wel al melden dat het marktaandeel hoger was dan vorig jaar en alle 'commercials' waren uitverkocht. Voor 2003 staat de 87ste race op 25 mei vast.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.