De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Saneringen in vissersvloot
leiden tot gekrakeel in EC

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De keiharde sanering van de Europese vissersvloot die de Europese Commissie (EC) voorstaat, leidde gisteren meteen tot een forse ruzie in de eigen gelederen van de Commissie. Landbouwcommissaris Franz Fischler drukte gisteren zijn plannen in de Commissie door tijdens afwezigheid van de Spaanse eurocommissaris Loyola de Palacio. Die had Fischler al eerder per brief aangevallen op de plannen, die volgens haar tienduizenden vissers brodeloos maken en uiteindelijk het doel toch voorbijschieten.

Ook de Nederlandse eurocommissaris Bolkestein nam wegens een werkbezoek aan de VS niet deel aan het beraad. Niettemin zei Fischler gisteren dat zijn plannen werden gesteund "door een grote meerderheid" van zijn collega's en derhalve zijn aangenomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (509x512, 55kb)
(Foto: ANP)
De Palacio, een van de vice-voorzitters van de Europese Commissie, was vroeger Spaans minister van Landbouw en Visserij. Wel wetend dat ze de plannen toch niet kon tegenhouden, haalde ze gisteren opnieuw fel uit naar haar collega Fischler. Ze beschuldigde ook de noordelijke EU-landen ervan de zeeën leeg te vissen. "Ik vind het jammer dat dergelijke ingrijpende besluiten niet in rust en sereniteit genomen kunnen worden", aldus De Palacio, die daarmee de schijn op zich laadde louter nationale belangen te verdedigen, iets waar een eurocommissaris zich mee in diskrediet kan brengen.

Om te voorkomen dat tal van vissoorten uitsterven wil Fischler de Europese vissersvloot met 8,5% inkrimpen en de vangst met 30 tot 60%, afhankelijk van de soort en de vangstregio. Er komt €272 miljoen extra voor een sloopregeling tot 2006 en €460 miljoen om vissers om te scholen en visserijbedrijven te beëindigen.

Volgens directeur Ouwehand van de gelijknamige rederij en visverwerking in Katwijk hebben de plannen van de Commissie weinig gevolgen voor de Nederlandse visserij. "Het besluit valt niet uit de lucht. Je ziet al jaren dat we minder mogen en kunnen vangen. We leunen steeds meer op geïmporteerde vissoorten uit IJsland, Noorwegen en de Stille Oceaan. Hierdoor wordt het aanbod ook verruimd en stijgen de prijzen niet zo explosief als anders het geval zou zijn geweest."

"Bij platvissen als schol en tong bestaat al een strakke quotapolitiek en de aanvoer van rondvis als kabeljauw loopt al jaren terug. Die is nog moeilijk te vangen." Ouwehand is het eens met de zorgen van Fischler over kabeljauw, heek en enkele andere soorten die met uitsterven zijn bedreigd. Hij ziet ook een positief punt. De haringstand is in 25 jaar niet zo goed geweest.

Volgens directeur Van Balsfoort van het Productschap Vis moet Nederland nu onevenredig inkrimpen, met 60 grote kotters. "Dat klopt niet, als Nederland maar 6% van het probleem vormt, kunnen we natuurlijk niet met veel meer dan 6% gaan inkrimpen, er is nog genoeg haring en makreel in de Noordzee." Het Productschap is het wel eens met vangstbeperkingen van 30 tot 60%, maar "je moet per gebied wel proportioneel kijken wat er ingeleverd moet worden". Het Nederlandse ministerie van Landbouw en Visserij staat vierkant achter de plannen van Fischler.

Spanje piept niet zonder reden zo luid. De Spanjaarden hebben een derde van de hele trawlervloot, strijken het merendeel op van de miljard euro subsidie die de EU nu jaarlijks aan de visserij geeft en de plannen kunnen hele Spaanse vissersdorpen in spookdorpen veranderen, vandaar het felle verzet van De Palacio. Om de pijn te verzachten voor de zuidelijke landen stelt de Commissie voor ze het recht te geven in de Noordzee te gaan vissen op soorten waarvoor geen quotum geldt.

Ondanks fel verzet van Spanje, Griekenland, Italië, Portugal en Frankrijk denkt Fischler zijn plannen komend najaar goedgekeurd te krijgen onder Deens EU-voorzitterschap. De Denen zijn weliswaar grote vissers, maar hebben oog voor de alarmberichten van biologen dat als het zo doorgaat, er over een paar jaar niets meer te vissen is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.