De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Makelaars zien
geen reden om de
noodklok te luiden

   
 

AMSTERDAM - Het onderzoek van PricewaterhouseCoopers waaruit blijkt dat de huizenmarkt binnen enkele jaren zal inzakken, heeft de wenkbrauwen van menig makelaar doen fronsen. "De laatste jaren was er sprake van een overspannen huizenmarkt. Dat is nu wel over, maar er is nog steeds een gezonde interesse naar koopwoningen", zo is het algemeen gevoel onder de makelaars. Van een inzakken van de markt is dan ook absoluut geen sprake, zeggen zij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 22kb)
Een koper op de huizenmarkt kan weer kritisch zijn.
Nederlandse huishoudens kunnen de hoge prijzen voor woningen niet langer meer opbrengen waardoor de huizenmarkt onderuit gaat, zo blijkt uit het onderzoek van accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers. Maar Wim Boonstra, hoofd economisch onderzoek van Rabobank Nederland, gelooft daar "volstrekt niet in". "De prijzen voor woningen zijn ondanks dat de economie fors is vertraagd, goed op peil gebleven. Dat heeft onze visie gesterkt dat de fundamenten onder de woningmarkt goed zijn. Er is nog steeds een sterke vraag naar goede woningen terwijl de nieuwbouwproductie ver achterblijft. En tweeverdieners willen juist graag kopen, maar wachten tot de prijzen nog meer stabiliseren."

Rabobank Nederland heeft vorig jaar wel minder hypotheken, en dan vooral minder oversluitingen, afgesloten. "Maar na de hoogtijdagen op de woningmarkt kan dat bijna niet anders", aldus Boonstra.

Directeur Wouter Slettenhaar van Slettenhaar Makelaardij in Amstelveen verwacht ook "absoluut" niet dat de woningmarkt als een kaartenhuis in elkaar zakt. Een tussenwoning brengt in deze regio gemiddeld €261.000 op, een hoekwoning €325.000 en een appartement €198.000. "Wel zie je dat in de grachtengordels en Amsterdam-Zuid meer bordjes te koop staan bij de duurdere huizen die meer dan €500.000 moeten opbrengen. Dat is jarenlang niet meer voorgekomen." De directeur verwacht dat de stijging van de woningprijzen de komende jaren nagenoeg gelijk opgaat met het inflatieniveau.

Slettenhaar constateert dat huizen langer te koop staan. Het duurt nu gemiddeld twee tot drie maanden voordat een tussenwoning in de regio Amsterdam is verkocht. "Dat is voor de consument geen slechte ontwikkeling. Vorig jaar had de koper de keuze uit slechts twee woningen en moest dan meteen een bod doen. Dat is nu niet meer aan de orde."

De makelaars zijn het erover eens dat meer rekening moet worden gehouden met de wensen van de consument en dat er beter gebouwd moet worden. "Laat bijvoorbeeld mensen hun eigen kavel kopen en daar zelf een huis op zetten", zegt directeur Jacques de la Haye van makelaarskantoor Steens/De la Haye/Wald/Dogge uit het Limburgse Hoensbroek. "Wij worden vaak gebeld door mensen die een kavel willen kopen. Maar we moeten ze teleurstellen. De afgelopen jaren zijn ook veel mensen naar België gegaan omdat ze daar wel hun eigen huis kunnen laten bouwen. Projectontwikkelaars zeggen altijd dat de consument dat niet kan, maar dat is natuurlijk onzin."

Door de stabiliserende huizenmarkt verwacht De la Haye dat er in Zuid-Limburg in het tweede kwartaal van dit jaar tussen de 10% minder transacties zullen zijn. Volgens hem kan dat bijna niet anders na de overspannen huizenmarkt van de afgelopen tijd."

In Zuid-Limburg staat een tussenwoning gemiddeld 58 dagen te koop, een hoekwoning 74 dagen en een appartement 54 dagen. Ook in deze regio staan de dure vrijstaande huizen het langst te koop. "Aan de langere looptijd merk je overduidelijk dat de gekte uit de huizenmarkt is", aldus De la Haye.

Ook Flip Dikker van Dikker Garantiemakelaars uit Wijk bij Duurstede benadrukt dat er weer sprake is van een kopersmarkt. "Voorheen was de consument al blij als hij iets kon kopen. Het maakte niet uit of het huis een jaren '70-inrichting had of niet zo gunstig was gelegen. Nu is en kan de koper veel kritischer zijn", zegt Dikker. Over het rapport van PricewaterhouseCoopers is hij niet zo te spreken. "Het kantoor staat niet bepaald bekend als gezaghebbend op de woningmarkt. Mijn idee is dat de alarmbel echt niet geluid hoeft te worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.