De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak zakt weer weg
   
 

AMSTERDAM - Het Damrak kwam gisteren wederom moeizaam in beweging. Een kleine plus in de ochtenduren maakte in de loop van de dag plaats voor verlies nadat duidelijk was geworden dat de Amerikaanse consument minder positief is over de nabije toekomst. De AEX-index sloot 0,6% lager op 490,10.

Met die slotstand deed de Amsterdamse beurs het minder slecht dan de Europese beurzen gemiddeld. De cijfers van Vodafone (een recordverlies door afboekingen, maar operationeel iets beter dan verwacht) hadden in de ochtenduren de stemming bepaald. In de middag eiste macronieuws de aandacht op.

Centraal stond het cijfer van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat nog altijd de kurk is waar de economie op drijft. Het cijfer viel met 109,8 iets beter uit dan waarop de markt had gerekend (109,2). Toch reageerden de beurzen niet positief: de consument in de VS bleek namelijk minder positief over de komende zes maanden. De deelindex viel hier lager uit dan voorspeld. Volgens analisten betekent dit dat de economie de komende periode niet harder zal aantrekken.

In eigen land wordt de consument intussen steeds somberder. Met name de koopbereidheid kreeg deze maand een knauw. Volgens Robeco-bestuurslid Jaap van Duijn is de terugval van de Nederlandse economie echter al weer voorbij. Hij meent dan ook dat beleggers nu in aandelen zouden moeten stappen. De financiële waarden, fabrikanten van klassieke kapitaalgoederen en de nutssector kregen daarbij van hem een koopaanbeveling opgeplakt.

Desalniettemin werden veel fondsen gisteren juist in de verkoop gedaan. Zoals KPNQwest. Het aandeel van het gevallen kabelbedrijf kreeg weer een tik nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's had gemeld de toekomst voor de obligatiehouders van het fonds zeer zwaar in te zien. S&P wees daarbij op de onderpanden die aan de banken zijn gegeven. Tegelijkertijd werd de kredietwaardigheid van het in surseance verkerende KPNQwest (voor de lange termijn leningen) verlaagd van CCC- naar D. Het op het strafbankje geplaatste concern verloor bijna 14% op €0,31.

Buhrmann moest 2,3% terug op €12,70. De kantoorleverancier meldde niets te weten van een naderende overname in Frankrijk. Dit gerucht, dat al enige tijd rondzingt, zou de aankoop van Guilbert betreffen (dochter van Pinault Printemps Redoute). Een perfect fit, aldus analisten van Fortis, die stelden dat Buhrmann door de deal minder cyclisch zou worden. Maar er blijkt nu toch geen deal aanstaande te zijn.

VNU stapt in het Roemeense telefoongidsenbedrijf Pagini Aurii. De uitgever neemt een belang van 28% in de onderneming. Daarvoor betaalt het concern $6 miljoen. Het aandeel VNU sloot 1,9% hoger op €32,50.

In de midkap maakte IHC Caland bekend voor ruim $550 miljoen aan nieuwe orders te hebben binnengekregen. Het betreft de bouw en lease van een FPSO (drijvend productie en -opslagsysteem, in dit geval voor gas), de uitbreiding van een bestaand FPSO-leaseproject en de bouw van een grote boei, waaraan olieschepen kunnen afmeren. Het fonds werd 0,5% duurder op €64.

Laurus eindigde 0,7% lager op €1,35. Het vakblad FoodPersonality meldt dat enkele leden van de Superunie, de inkooporganisatie van regionale supermarkten, enige tijd terug een overnamebod hebben willen uitbrengen op Laurus. "Maar de mensen aan het roer bij Laurus wilden de deur niet openzetten voor ons voorstel", vertelt een anonieme directeur van één van de Superunie-leden in het blad. Het bericht lijkt koren op de molen te zijn van Laurus-grootaandeelhouder Eric Albada Jelgersma, die vindt dat het supermarktconcern onvoldoende alternatieven in overweging heeft genomen voor de deal met het Franse Casino.

Ordina was een opvallende daler. Het fonds verloor 3,8% op €8,56 ondanks een koopadvies van Fortis Bank. Analisten van de bank schroefden het advies op basis van de huidige waardering op van 'reduce' naar 'accumulate' met een koersdoel van €12. Volgens Fortis zit er een potentiële koersstijging van 20% in het fonds.

Petroplus werd afgestraft voor de tegenvallende kwartaalcijfers, die de oliemaatschappij presenteerde. Het verlies per aandeel van €0,30 was beduidend slechter dan verwacht. SNS, dat had gerekend op een verlies per aandeel van €0,08, handhaafde het advies op 'houden' (nadat dit in maart al was verlaagd) maar neemt het koersdoel van €18 in heroverweging.

Onder analisten wordt vooral met verbazing gereageerd op het vasthouden aan de winstprognose door Petroplus. De onderneming herhaalde gisteren voor het gehele boekjaar een hogere winst per aandeel te verwachten. Iris betwijfelt de haalbaarheid van die voorspelling en wijst erop dat de marktomstandigheden hiervoor op korte termijn sterk moeten verbeteren, hetgeen niet waarschijnlijk wordt geacht. Het aandeel Petroplus sloot 6,5% lager op €14.

Exact mocht 0,8% bijschrijven op €24,67. De automatiseerder maakte bekend het Amerikaanse Kewill over te nemen. Een andere automatiseerder, CSS, meldde dat het €9,1 miljoen aan kapitaal heeft kunnen aantrekken om de eerder aangekondigde reorganisatie volledig te financieren. Het geld werd binnengehaald door de onderhandse plaatsing van 2,2 miljoen gewone aandelen tegen een koers van €3. Ook is er een converteerbare obligatie geplaatst. De conversiekoers ligt op €3,50. Door het nieuws kreeg de koers van CSS weer een tik, na de harde koersval in de afgelopen dagen. Die val zou volgens marktgeruchten mede zijn veroorzaakt door het verkopen van een pakket aandelen door Philips Pensioenfonds. Gisteren sloot CSS -8,1% op €2,50.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.