De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Robeco ziet economisch
herstel in 2003 intreden

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Een 'wereldwijd, breed gedragen en duurzaam' herstel van de economie zal zich niet voordoen vóór 2003. Na de aanslagen van 11 september heeft met name de Amerikaanse economie een verrassende veerkracht laten zien, maar nu valt het herstel wereldwijd toch weer stil. Beleggers met stalen zenuwen doen er desalniettemin goed aan om nú alvast opnieuw in te stappen, om zo te anticiperen op het herstel van 2003. "Als je nog twee jaar wacht, laat je de koerswinst aan degene die wél in onzekerheid durft te beslissen."

Aan het woord is bestuurslid Jaap van Duijn van Robeco Groep. De geboren Naaldwijker is verantwoordelijk voor alle beleggingen van de Rotterdamse vermogensbeheerder (tevens dochter van Rabobank Groep). De superbelegger stond gisteren in Rotterdam stil bij de wereldwijde vooruitzichten voor de economie en effectenbeurzen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x200, 17kb)

De aanslagen in de VS kwamen om meer dan één reden ongelegen, aldus 'superbelegger' Van Duijn. Ze zorgden ervoor dat een recessie, waarvan de eerste tekenen in mei 2000 al waarneembaar waren, ruw werd onderbroken.

De aanslagen waren voor het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) aanleiding om tot viermaal toe de rente te verlagen. President George Bush kwam met fiscale maatregelen om de economie te stimuleren, consumenten gaven massaal gehoor aan de oproep om toch vooral 'Amerikaans' te kopen ('buy American') en de olieprijs daalde van $28 tot $18.

Het legde de Amerikaanse economie geen windeieren. Met name het feit dat consumenten rustig door bleven spenderen, stelde het Amerikaanse bedrijfsleven in staat om hun voorraden af te bouwen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd de economische groei in de VS - 5,6% - vervolgens vooral gestuwd door de opbouw van nieuwe voorraden.

Nu die fase achter de rug is en de consumentenbestedingen afvlakken, valt het herstel echter weer stil. "Alles ís al gekocht", stelt Van Duijn. "Wie koopt nu nog een terreinwagen als de garage al vol staat. De spaarquote is nul (dus meer bestedingsruimte is er niet, red.), de werkloosheid loopt op en de loonstijgingen nemen af."

En Europa? Europa volgt weer eens Amerika, stelt de Robeco-bestuurder vast. De groei aan deze kant van de grote plas blijft - ook als het herstel weer inzet - structureel achter bij die in de VS, voorspelt Van Duijn. "Dat komt omdat de bevolkingsgroei hier geringer is, net als de toename van de productiviteit." Het eerste is alleen op te lossen door immigratie van arbeidskrachten, iets waar president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vorige week ook al op wees.

De VS zijn daarnaast innovatiever. In Europa ziet Van Duijn wat innovatie betreft een scheidslijn tussen de noordelijke en zuidelijke staten. "Ook Duitsland blijft achter en wordt ons steeds meer tot last dan tot gemak. Duitsland torst natuurlijk Oost-Duitsland met zich mee. Is de werkloosheid in het westen van Duitsland bijvoorbeeld 7%, in het oosten is dat 18%."

Beleggers, wees erbij, zegt Van Duijn - die zijn boterham door beleggers besmeerd ziet - desalniettemin. De aandelenmarkten gaan het in 2003 te verwachten economische herstel namelijk op niet al te lange termijn ("het worden spannende weken") verdisconteren. En de eerste fase van een nieuwe bull markt duurt gemiddeld 16 maanden en brengt gemiddeld koersstijgingen van 60%.

De sectoren waar Robeco zelf ondertussen zijn geld op zet, zijn de gezondheidszorg, de financiële waarden en de klassieke kapitaalgoederen. 'Dark horse' (zwart paard) zijn volgens Van Duijn de nutsbedrijven. "Van hen verwacht je het niet, maar ze zouden wel eens buitengewoon goed kunnen gaan presteren als deregulering plaatsvindt."

Ict zal níét de sector zijn waar lage waarderingen gekoppeld zullen zijn aan een bovengemiddelde winstgroei, de succesformule van Van Duijn. Dat geldt net zo min voor de cyclische consumentengoederen en de telecom. "Informatietechnologie is vooral cyclisch interessant, voor de korte periode. Het zijn geen weglegaandelen, want het proces van geleidelijke afwaardering zal nog wel even doorgaan."

De AEX-index ziet Van Duijn aan het eind van dit jaar rond de 600 punten noteren. Dat is een toename met 22,4% ten opzichte van het slot van 490,10, gisteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.