De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nieuwe relatie NAVO
en Rusland bezegeld

   
 

door Guido van de Kreeke ROME - In Rome is met de instelling van de NAVO-Rusland Raad een nieuwe vorm van Euro-Atlantische samenwerking beklonken. Presidenten en regeringsleiders van de negentien NAVO-lidstaten plus president Poetin stelden unaniem vast dat 'niet praten, maar doen' nu de boodschap is. Gesproken werd over een 'definitief einde' van de Koude Oorlog.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft beide handen nodig om een einde te maken aan de warme handdruk van de Amerikaanse president George Bush en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, die hem wat al te lang duurde. (Foto: AP)
De NAVO Rusland Raad komt voortaan maandelijks in Brussel bijeen op ambassadeursniveau. Rusland mag voortaan als gelijkwaardige partner meepraten. Binnen drie jaar zal de samenwerking worden geëvalueerd.

President Bush van de Verenigde Staten besloot gisteren in Rome zijn succesvolle Europese reis. Hij kon aan de ronde tafel tevreden toekijken hoe zijn vele critici van de afgelopen tijd gelogenstraft werden. Een flinke uitbreiding van de NAVO - zoals die dit jaar voorzien is - zou Poetin bijvoorbeeld op de kast jagen. Dit blijkt echter allemaal wel mee te vallen.

Volgens VS-minister van Buitenlandse Zaken Powell kan Rusland mede door de nu gekozen structuur de uitbreiding van de NAVO met bijvoorbeeld de Baltische staten niet blokkeren. Rusland blijft zich wel verzetten tegen deze uitbreiding, maar volgens Powell is deze opstelling enigszins pro forma.

Volgens Poetin was het internationale terrorisme de aanleiding voor de nieuwe relatie met de NAVO. Naast de Amerikaanse ellende van '11 september' plaatste Poetin het Russische leed van afgelopen 9 mei, waarbij in de regio Dagestan 41 mensen, waaronder leden van een militaire band, tijdens de herdenking van hun in de oorlog gevallen helden door een aanslag omkwamen.

Bescheiden

Juist president Bush hield zich op de top bijna bescheiden op de achtergrond, terwijl vele sprekers president Poetin in het zonnetje zetten. Bush gaf zelfs geen persconferentie.

Poetin omarmde in navolging van vele sprekers alle gestelde doelen tot samenwerking, zonder dat er ook maar sprake is van een volledig NAVO-lidmaatschap van zijn land. "De strijd tegen de nieuwe en gezamenlijke vijand het terrorisme, het voorkomen van de verspreiding van nucleaire, biologische en chemische wapens, het voorkomen van regionale crises, vredeshandhaving, samenwerken bij internationale rampen en bijvoorbeeld reddingen op zee", behoren aldus Poetin tot de nieuwe samenwerking. Zelfs gezamenlijke militaire oefeningen liggen in het verschiet. Poetin zorgde zelf nog voor een wrang moment. Aangestoken door de losse sfeer en humoristische opmerkingen van regeringsleiders die over de ronde tafel gingen, wilde ook hij zijn afsluitende bijdrage 'leuk' beginnen.

"Ik stel voor onze nieuwe Raad 'het huis van de Sovjets' te noemen." Lord Robertson reageerde als NAVO-secretaris-generaal even later slagvaardig met: "Het is goed dat u mij hier in de voorzitterstoel heeft zitten. Dit voorstel is niet aangenomen! Ik verklaar dit officieel tot 'joke'!"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.