De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Derde Pakistaanse raketproef
doorkruist Britse vredesmissie

Van onze correspondent

   
 

NEW DELHI - Kort nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, in Islamabad was aangekomen om de oorlogsdreiging in het gebied te bezweren, heeft Pakistan gisteren de derde en laatste proef uitgevoerd met raketten die zowel een conventionele als kernlading kunnen vervoeren. President Pervez Musharraf, die maandag nog verkondigde geen oorlog met aartsvijand India te zullen beginnen, zei vlak voor de raketproef dat zijn land gereed is zich "met alle mogelijke middelen" te verdedigen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Minister Jack Straw ...op vredesmissie... (Foto: AP)
In een reactie liet India gisteren weten de toespraak van Musharraf "teleurstellend en gevaarlijk" te vinden. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Jaswant Singh: "Het was teleurstellend, omdat eerder gedane beloften niet zijn ingelost en gevaarlijk omdat de oorlogszuchtige houding de spanning verhoogt."

Met oningeloste beloften doelde Singh vooral op de opzienbarende redevoering in januari, waarin de Pakistaanse president zei een eind te zullen maken aan de infiltraties van moslimactivisten in het door India gecontroleerde deel van Kashmir. Sinds de aanslag op het Indiase parlement eind vorig jaar, die wordt toegeschreven aan separatisten uit Kashmir, eist India dat de infiltraties worden gestopt. Beide aartsrivalen hebben sindsdien meer dan een miljoen soldaten, tanks, vliegtuigen en raketten aan de grens in Kashmir samengetrokken.

De spanningen hebben een gevaarlijk hoogtepunt bereikt sinds moslimactivisten op 14 mei in een Indiase kazerne in Kashmir 34 mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, vermoordden. Eergisteren herhaalde Musharraf zijn belofte de infiltraties te doen stoppen. Maar India hecht geen geloof meer aan zijn woorden.

Volgens Singh blijft India bij zijn beleid nooit als eerste kernwapens te gebruiken. Pakistan heeft nooit uitgesloten kernwapens te gebruiken in antwoord op een aanval met conventionele wapens.

Pakistan nam de derde raketproef met een Shaheen, een grond-grondraket met een bereik van bijna 200 km. Een expert van het Londense Internationale Instituut voor Strategische Studies zei dat dergelijke wapens weinig of geen militair nut hebben wanneer ze zijn uitgerust met een kernkop. Ook een klein kernwapen zou namelijk leiden tot een massale vergelding.

Een even overtuigend argument tegen het gebruik van deze korteafstandsraketten noemde Duncan Lennox, redacteur van Jane's Strategic Weapons Systems: "Ze zullen geen kernwapens dicht bij hun eigen land tot ontploffing brengen omdat de radioactieve neerslag wel eens op henzelf zou kunnen vallen." Volgens Jane's beschikt India over 100 tot 150 kernkoppen en Pakistan over 25 tot 50.

Functionarissen van het Pentagon in Washington hebben de krant Washington Post gezegd dat een nucleaire oorlog tussen India en Pakistan de eerste dag al tot 12 miljoen doden zou eisen en zo'n zeven miljoen gewonden. Hierbij is geen rekening gehouden met slachtoffers van de radioactieve neerslag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.