De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  FBI uitgebreid met
vliegende brigades

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse FBI gaat 'vliegende brigades' in het leven roepen die overal ter wereld kunnen worden ingezet in de strijd tegen het terrorisme. De elite-eenheden, bestaand uit undercoveragenten, moeten terreurcomplotten ontrafelen en aanslagen verijdelen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Robert Mueller (Foto: AP)
De federale recherche krijgt ook voor het eerst de bevoegdheid om binnen de VS te spioneren. Dat is niet toegestaan aan de inlichtingendienst CIA, terwijl de FBI tot nog toe alleen in actie kan komen wanneer sprake is van strafbare feiten. De spionage-activiteiten worden gecoördineerd door een nieuwe inlichtingendienst binnen de FBI.

De uitbreiding van het opsporingsarsenaal is onderdeel van een drastische reorganisatie bij de FBI. Het plan wordt vandaag bekendgemaakt door minister John Ashcroft (Justitie) en FBI-directeur Robert Mueller. Een deel van de vergaande voorstellen is het gevolg van de stortvloed aan kritiek die de FBI onlangs kreeg te verwerken wegens het missen van signalen en waarschuwingen aan de vooravond van 11 september.

De FBI geeft de oorlog tegen terreur absolute prioriteit en lijkt de 'War on Drugs' vaarwel te zeggen. De strijd tegen de verdovende-middelenhandel wordt voortaan in belangrijke mate aan andere diensten overgelaten, zoals de Drug Enforcement Administration (DEA). Zo zullen 400 agenten van de FBI-narcoticabrigade binnenkort worden overgeplaatst naar de contra-terreurdivisie.

Het opsporingsapparaat van de FBI krijgt verder op korte termijn versterking van 900 nieuwe agenten. In september zal de dienst meer dan 8000 agenten tellen. Het aantal medewerkers belast met terreurbestrijding moet volgens de plannen in 2004 zijn verviervoudigd tot zo'n 682 agenten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
John Ashcroft (Foto: REUTERS)
Het ministerie van Justitie heeft in het reorganisatieplan bepalingen opgenomen die de bescherming van de burgerrechten moeten garanderen. Amnesty International uitte gisteren forse kritiek op de VS wegens aantasting van de mensenrechten in de strijd tegen terreur. Daarmee zouden de VS hun geloofwaardigheid als wereldmacht te grabbel gooien. De mensenrechtenorganisatie hekelt vooral de onbeperkte detentie van buitenlanders na de aanslagen van 11 september.

De FBI-top lijkt nog niet verlost van de beschuldigingen dat voor de aanvallen cruciale aanwijzingen zijn gemist. Zo zou in nog twaalf andere gevallen sprake zijn van ernstige miskleunen. Eerder werd bekend dat waarschuwingen van FBI-kantoren uit Phoenix en Minnesota door het hoofdkwartier waren genegeerd.

Phoenix ontdekte dat een groot aantal Arabieren, mogelijk gelieerd aan Osama bin Ladens terroristenleger Al-Qaeda, zich had ingeschreven op Amerikaanse vliegscholen. Het rapport verdween in een bureaula. Agenten in Minnesota beweren door de top te zijn tegengewerkt bij het onderzoek naar de in augustus op een vliegschool gearresteerde Zacarias Moussaoui. De Franse Marokkaan werd eind vorig jaar aangeklaagd: hij zou volgens justitie de 'twintigste kaper' zijn geweest als hij niet was opgepakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.