De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Droom Weisglas
in vervulling:
Kamervoorzitter

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - VVD-Kamerlid Frans Weisglas is gisteren met grote steun van de Tweede Kamer gekozen tot parlementsvoorzitter. De kandidatuur van vice-premier Annemarie Jorritsma eindigde in een regelrechte deceptie. De liberale kreeg slechts 41 stemmen, waarmee de verkiezingsstrijd voor haar uitliep op een ontluisterend drama. Weisglas was al na één stemronde overwinnaar met 80 stemmen, terwijl LPF-kandidaat Jimmy Janssen-Van Raaij de steun kreeg van 24 fractiegenoten. In een eventuele tweede ronde zou Weisglas meer dan honderd stemmen hebben gekregen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 25kb)
De oude Kamervoorzitter, Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), feliciteert de nieuwe, Frans Weisglas (VVD), met een rood boeket.
Weisglas, inmiddels 20 jaar Kamerlid, was dolgelukkig met zijn uitverkiezing. "Een droom gaat in vervulling," liet hij beduusd na afloop van de enerverende stemming weten. Vooral de wijze waarop Weisglas zich kandidaat heeft gesteld kon rekenen op veel waardering van de collega-Kamerleden. De nieuwe Kamervoorzitter trok zich niets aan van zijn fractie, die Jorritsma naar voren wilde schuiven, en stelde zich gewoon kandidaat voor de belangrijke functie.

Daarmee komt toch nog een succesvol einde aan de jacht van Weisglas op een eervolle baan in de politiek.

De buitenland-woordvoerder werd na jarenlange trouwe dienst in 1994 gepasseerd door toenmalig VVD-leider Bolkestein voor een staatssecretariaat op Defensie en in 1998 gebeurde hetzelfde. Nadat ook een hoge functie op het ministerie van Buitenlandse Zaken aan zijn neus voorbijging was het voorzitterschap voor Weisglas de allerlaatste kans.

Afrekening

De afstraffing voor Jorritsma was uiterst pijnlijk. VVD-fractievoorzitter Zalm waarschuwde nog in zijn eerste toespraak in de Tweede Kamer dat paarse bewindslieden niet als "melaatsen" mogen worden behandeld. Bovendien sprak hij fel tegen dat de kandidatuur van Jorritsma via achterkamertjespolitiek tot stand is gekomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (159x512, 20kb)
(Foto: ANP)
Binnen de VVD-gelederen werd de afwijzing van Jorritsma beschouwd als een politieke afrekening van het zuiverste water. Jorritsma ging tijdens haar ministersschappen op Verkeer en Waterstaat en op Economische Zaken bepaald niet zachtzinnig om met de Tweede Kamer. Vooral de PvdA was nogal ontevreden over haar. Daarnaast werd ook de rekening-Netelenbos vereffend. De PvdA-bewindsvrouw kon fluiten naar de baan van Commissaris van de Koningin in Noord-Holland en daarnaast werd door toedoen van de VVD ook haar belangrijke verkeers- en vervoersplan naar de prullenbak verwezen.

"Annemarie had teveel het profiel van het paarse kabinet," was de analyse van een demissionair bewindsman. Want ook veel CDA'ers, voor wie de stemming een vrije kwestie was, gaven hun stem aan Weisglas. "En haar toontje tijdens de presentatie hielp ook niet bepaald."

Weisglas, Jorritsma en Janssen-van Raaij beantwoordden voor het eerst in de geschiedenis vragen van Kamerfracties over hun ambities als kandidaat-Kamervoorzitter. Ze beloofden alle drie kortere en aantrekkelijke debatten in de Kamer als zij de voorzittershamer in handen zouden krijgen. LPF'er Janssen-Van Raaij stal de show met sappige anekdotes over onder meer het Geneverkruis en andere onderscheidingen die hij draagt, terwijl anderen dit afdeden als "geouwehoer".

Weisglas benadrukte dat hij de felle politieke discussies die in de samenleving plaatshebben wil terugzien in het parlement: "Breng de levendige politieke discussie terug in het parlement, met overtuiging en respect".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.