De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Generaal pardon
nu van de baan

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een generaal pardon voor illegalen of uitgeprocedeerde asielzoekers is definitief van de baan. De Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft gisteren haar eis voor een dergelijke legalisering van vreemdelingen die al lang in ons land verblijven, onverwacht laten vallen.

Daarnaast is het LPF akkoord gegaan met een algemene identificatieplicht die geldt voor alle inwoners van dit land, zowel autochtonen als allochtonen. Dit betekent dat de politie het recht krijgt mensen die worden verdacht van strafbare feiten onmiddellijk op te pakken als zij niet kunnen aantonen wie zij zijn.

CDA, LPF en VVD werden het gisteren eens over een fors strenger asielbeleid. Gezinshereniging van vreemdelingen wordt moeilijker gemaakt, aan de inburgeringscursus worden hele zware eisen gesteld, er komen strengere grenscontroles en ongedocumenteerde asielzoekers worden niet langer toegelaten tot de asielprocedure.

Volgens LPF-leider Herben houdt zijn partij niet meer vast aan een generaal of specifiek pardon voor groepen asielzoekers nu met VVD en CDA harde afspraken zijn gemaakt over een stevige aanscherping van het immigratie- en uitzettingsbeleid.

"Een specifiek pardon is niet nodig nu we het eens zijn geworden over een veel strenger beleid", aldus Herben. "Wij zijn bereid die concessie te doen. Het pardon was voor ons wisselgeld.''

Geluk beproeven

In kringen rond de formatie werd gisteren gemeld dat CDA-leider Balkenende en diens VVD-collega Zalm Herben hebben overtuigd dat een pardon voor illegalen of uitgeprocedeerden juist zeer negatief kan uitwerken. Tienduizenden nieuwe vreemdelingen zouden anders hun geluk komen beproeven in ons land. Merkwaardigerwijs was de onervaren Herben voor de onderhandelingsronde tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer nog voor een specifiek pardon voor een beperkte groep uitgeprocedeerde asielzoekers.

Herben liet het reeds door Pim Fortuyn gelanceerde voorstel varen nadat duidelijk werd dat op een groot aantal punten strengere regels en handhaving op asielgebied kunnen worden gerealiseerd. Fortuyn kwam enkele weken voor de verkiezingen onder druk van zijn fractie met een dergelijk pardon op de proppen.

Zalm en Balkenende hebben toegezegd dat de grenscontroles zullen worden aangescherpt. "Wij zijn blij met dit resultaat. Door de effectievere grenscontroles hoeft het verdrag van Schengen niet te worden opgezegd", aldus Herben.

Vooral in VVD kringen werd gisteren verheugd gereageerd op de snelle overeenstemming die met CDA en vooral LPF is bereikt op asielbeleid. De liberalen hielden vooraf rekening met fikse onderhandelingen over de verstrekkende voorstellen van de LPF. Jarenlang werd een streng asielbeleid geblokkeerd door een linkse meerderheid in de Tweede Kamer. Vooral PvdA en D66 hielden maatregelen van VVD-woordvoerder Henk Kamp steeds tegen.

Bij de onderhandelaars is grote tevredenheid over de snelheid van de formatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.