De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Herben (LPF) ook
met dood bedreigd

   
 

AMSTERDAM - Juist op het moment dat de beveiliging van veel politici op een lager pitje is gezet, hebben onbekenden LPF-fractieleider Mat Herben gisteren met de dood bedreigd. Minister Korthals (Justitie) heeft het Nationaal Crisis Coördinatiecentrum (NCC) gisteren naar aanleiding van de dreigementen opdracht gegeven om een groot onderzoek te starten naar de beveiliging van Herben.

De bewindsman voerde gistermiddag spoedoverleg met zijn ambtenaren nadat hij aanwijzingen had ontvangen dat er mogelijk ernstige bedreigingen, van levensbedreigend karakter, aan het adres van de opvolger van Pim Fortuyn worden geuit.

Een dreigbrief met deze strekkking is bij deze krant bezorgd.

Daarin wordt een moordaanslag op Herben aangekondigd als hij zijn wens tot een 'generaal pardon' voor alle illegalen doorzet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Mat Herben. (Foto: ANP)
Bij de brief zijn twee kogels meegestuurd, die volgens de ondertekenaars van de brief moeten aantonen dat het niet gaat om een loos dreigement. "Ingesloten is een hollow-point silver kogel plus een levensgrote kogel van vijf centimeter uit onze pistoolmitrailleurs en stenguns. Wij hebben hem gewaarschuwd dat wij deze zware en dodelijke munitie op hem zullen afvuren in zijn privéwoning als hij zijn wens tot 'generaal pardon' doorziet," aldus de letterlijke tekst.

LPF-leider Herben stelde gisteren in een reactie dat hij nog geen dreigbrief met inhoud heeft ontvangen, noch in de Tweede Kamer, noch op zijn huisadres. "Ik heb nog niets gezien," aldus Herben, die rustig blijft onder de hectische ontwikkelingen rond zijn persoon.

Gescreend

De voormalige Defensie-voorlichter leidt zijn fractie en voert daarnaast ook nog eens de onderhandelingen voor de deelname aan een centrum-rechts kabinet. De post voor Herben is naar alle waarschijnlijkheid vooraf gescreend waarbij de dreigbrief aan het licht is gekomen en onderschept. Volgens Haagse bronnen maakte Herben gisteravond een zeer ontdane indruk.

De mogelijke bedreiging van Herben wordt door minister Korthals zeer serieus genomen. Er wordt geen enkel risico genomen na de dreigementen aan voormalig PvdA-leider Ad Melkert, die kort voor de verkiezingen twee geladen revolvers kreeg opgestuurd. Behalve een onderzoek naar de dreigementen wordt er ook gekeken naar extra beveiliging van Herben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.