De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dubbel feest voor Indy-winnaar Castroneves

door Coo Dijkman

   
 

INDIANAPOLIS - Afgelopen zondagnacht (om drie uur Nederlandse tijd) vierde Helio Castroneves opnieuw feest. Zes uur eerder was de Braziliaanse autocoureur van het Penske-team al gehuldigd als winnaar van de 86 Indy 500 miles race, maar zijn tweede zege op rij was zo controversieel dat de wedstrijdleider pas ver nadat de 400.000 toeschouwers naar huis waren, de officiële uitslag bekend maakte. Met de computeruitdraai in de hand rende Castroneves van blijdschap door het rennerskwartier Gasoline Alley en liet iedereen het papiertje zien ten bewijze dat hij 'the greatest spectacle in racing' weer had gewonnen.

Maar spiderman, die na een overwinning in hekken voor de hoofdtribunes placht te klauteren, juichte te vroeg. Het team van Barry Green had geprotesteerd en claimde de overwinning voor rijder Paul Tracy. De zaak is nog steeds in onderzoek en zal als het protest wordt afgewezen in hoger beroep verder gaan.

De organisatie van de Indy 500 heeft het onbevredigende einde van de zo fascinerende race zelf in de hand gewerkt. Tracy stond in de voorlaatste van de 200 ronden op het punt koploper Castroneves in te halen. Op dat moment echter knalden Rookie Laurent Redon en Buddy Lazier op elkaar, zodat het gele licht- en vlagsignaal (yellow) werd gegeven ten teken dat er niet mocht worden ingehaald. De discussie richt zich nu op de bewijsvoering of Tracy al Castroneves voorbij was toen de yellow uitging. Tracy meent dat dit wel het geval was en Castroneves beweert dat hij door Tracy gepasseerd werd omdat hij van zijn gas afging vanwege de yellow.

Brian Barnhart, de chef-steward van het evenement, gaf er een onduidelijk antwoord op. Hij vertelde dat Castroneves de race leidde, maar kon niet vertellen wanneer de gele lichten precies aangingen toen Tracy zijn inhaalmanoeuvre inzette. "Er is daarom niet genoeg bewijs om de uitslag te veranderen", was zijn onbevredigende verklaring.

Saillante bijkomstigheid is dat Tracy vroeger voor Penske uitkwam en de race op de beroemde Oval van de Indianapolis Motor Speedway altijd heeft verfoeid. Bovendien is de Canadees een regulier deelnemer aan de Championship Auto Racing Teams, de concurrerende serie van de Indy Racing League. Sinds drie jaar doen er echter weer Cart-rijders aan de prestigieuze Indy 500, een IRL-race, mee. Castroneves en dus Penske hebben echter Cart verlaten om aan de IRL-serie mee te doen. Een politieke gevoeligheid ligt aldus op de loer bij de controversiële beslissing om niet Tracy maar Castroneves in het gelijk te stellen. Mocht Helio zich winnaar blijven noemen, dan werd hij gered door die 'yellow', want zijn race-engineer gaf eerlijk toe dat Tracy niet te houden geweest was onder normale omstandigheden. Castroneves had immers de gok genomen om voor de laatste 44 ronden niet meer bij te tanken en zou droog komen te staan als hij volgas had moeten blijven houden.

Dat probleem deed zich niet voor bij Arie Luyendijk, die de laatste twintig ronden risicoloos had uitgereden nadat de wegligging van zijn wagen zoek was. De Nederlander had brokstukken van de gecrashte wagen van Tomas Scheckter niet kunnen ontwijken en beschadigde daardoor de onderkant. Hij reed een onopvallende maar toch wel goede race die hij echter verknalde bij de start.

"Ik hoorde over de radio iemand roepen dat er een yellow was. Dat bleek niet zo te zijn, maar daardoor werd ik wel voorbij gereden, onder andere door Tracy. Het heeft me veel tijd gekost. Bovendien liet ik de wagen bij mijn tweede stop afslaan, mijn eigen fout", vertelde de 48-jarige Luyendijk, enigszins teleurgesteld, maar ook gerustgesteld dat hij als oudste deelnemer nog steeds zijn inbreng heeft in de Indy 500 die hem zo lief is. Hij gaat er dan ook vanuit volgend jaar weer aan de start te staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.