De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Financiële chaos FIFA blijkt nog veel groter dan gedacht
   
 

SEOEL - De wereldvoetbalbond FIFA heeft de afgelopen vier jaar een verlies geleden van meer dan 300 miljoen euro. De organisatie moet als gevolg van de penibele financiële situatie misschien haar steun aan de nationale voetbalbonden intrekken. David Will, een van de vijf vice-presidenten van de FIFA, maakte gisteren in Seoel de schokkende cijfers bekend.

Will is het hoofd van de speciale onderzoekscommissie (Internal Audit Committee) die de afgelopen periode de financiën van de FIFA onder de loep heeft genomen. Dat is gebeurd naar aanleiding van beschuldigingen aan het adres van president Sepp Blatter. Hij zou een potje hebben gemaakt van de financiële huishouding. De cijfers lijken in het nadeel van Blatter te spreken. Will heeft zijn bevindingen weergegeven in een brief die naar alle 204 aangesloten nationale voetbalbonden is verstuurd. De vice-president zegt daarin dat de rekeningen van de FIFA in de periode van 1999 tot en met 2002 weliswaar een verlies laten zien van 92 miljoen euro, maar dat het werkelijke verlies meer dan het drievoudige van dat bedrag is.

De FIFA heeft volgens Will een lening van 473 miljoen euro gepresenteerd als verwachte inkomsten uit de wereldkampioenschappen van 2002 en 2006. "De FIFA heeft feitelijk een lening gebruikt om in de boekhouding een winst te kunnen noteren, terwijl er sprake is van een gigantisch verlies."

De vice-president wond er geen doekjes om. "Een bedrijf dat er financieel zo slecht voor staat, waar uitgaven de inkomsten overtreffen, zou eigenlijk zichzelf failliet moeten verklaren."

Will is vooral bevreesd voor de toekomst van veel nationale bonden. Blatter heeft de bonden een bijdrage van 1,25 miljoen euro in vier jaar tijd toegezegd. "Aangezien toekomstige inkomsten nu al deels zijn uitgegeven, komt de bijdrage aan de bonden ernstig in gevaar."

Het vernietigende financiële rapport verschijnt aan de vooravond van het buitengewoon congres van de FIFA, dat vandaag in Seoel begint. Op die bijeenkomst bespreken de leden de financiële huishouding van de wereldvoetbalbond. Een dag later moeten ze bepalen of de zwaar bekritiseerde Blatter moet aanblijven als president van de FIFA.

Het rapport van de onderzoekscommissie is bepaald geen steun in de rug voor de 66-jarige Zwitser, die onlangs nog beweerde dat de FIFA financieel een gezonde organisatie is.

De Nederlandse afvaardiging op het congres van de FIFA bestaat uit Jeu Sprengers (voorzitter KNVB), Harry Been (directeur KNVB) en Henk Kesler (directeur betaald voetbal). Sprengers liet zondag voor vertrek naar Zuid-Korea al doorschemeren dat de KNVB de financiële situatie van de FIFA wantrouwt. Het stemgedrag van de Nederlandse delegatie zal volgens de Nederlandse preses vooral afhangen van de uitleg van Blatter.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.