De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nederland levert in plan 180 van de ruim 1000 schepen in
Brussel komt met harde
sanering visserijvloot EU

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Commissie kondigt vandaag een keiharde sanering aan van de Europese visserijvloot. Uiteindelijk moet bijna 40% van de bestaande viscapaciteit verdwijnen en komen tussen nu en 2006 zo'n 28.000 vissers zonder werk. Vooral in de zuidelijke lidstaten bestaat forse tegenstand wat betreft de plannen van eurocommissaris Fischler (Landbouw en Visserij), maar de Commissie wil de hakken ditmaal stevig in het zand zetten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
De Europese Commissie kondigt vandaag een keiharde sanering aan van de Europese visserijvloot. (Foto: ANP)
Veertienduizend van de honderdduizend vissersboten moeten naar de sloop, wat neerkomt op een reductie in tonnage van 40%. Nederland levert volgens de plannen 180 van de ruim 1000 kotters en trawlers in.

Uit vrees voor boze vissers die havens blokkeren, is nooit echt de hand gehouden aan rapporten die erop wijzen dat de zeeën binnen enkele jaren leeggevist zullen zijn. De vangst-overcapaciteit in de sector bedraagt nu afhankelijk van de vissoort tussen de 30 en 60%. Fischler meent dat het vijf voor twaalf is voor de meest bedreigde vissoorten en kondigt een saneringsplan aan van een omvang die de bedrijfstak in 30 jaar niet heeft gezien. Ruim €820 miljoen subsidies voor de bouw en modernisering van vissersschepen verdwijnt en het geld moet worden ingezet om vissers om te scholen in een ander beroep.

Tot op heden stelde de Commissie aan het eind van het jaar steeds quota vast voor de toegelaten vangst van diverse soorten het jaar daarop, maar Fischler wil in plaats daarvan quota voor meerdere opeenvolgende jaren opleggen. Daarmee zou de visstand beter zijn gediend. De politie op zee en in de havens moet worden versterkt om illegale vangsten hard aan te pakken.

De Nederlandse Vissersbond (NVB) in Emmeloord is niet erg onder de indruk van de nieuwe plannen. Volgens voorzitter J. Nooitgedagt houden ze weinig hervormingen in. "De EU had moeten uitgaan van de dingen die de afgelopen jaren verkeerd zijn gegaan. Het nieuwe beleid is niet gebaseerd op een evaluatie van het verleden. Dat vind ik jammer. Algemeen gesproken bespeur ik weinig nieuws onder de zon."

Het getal van 40% tonnagereductie van de Europese vloot wordt al langer genoemd in de z.g. meerjarige oriëntatieprogramma's (mop's). Daarom hoeven de Nederlandse vissers zich niet aangesproken te voelen, denkt Nooitgedagt. De Nederlandse vloot krimpt al jaren.

"Subsidies voor bouw en modernisering krijgen de Nederlandse vissers al lang niet meer uit Brussel, dus die zullen we niet missen ook. En omscholing van vissers is voor ons ook niet aan de orde. We hebben geen personeel over, maar juist tekort. De Nederlandse vloot schrééuwt om personeel."

De Federatie van Visserijverenigingen te Urk wil niet reageren. "We kennen de inhoud van de nieuwe voorstellen nog niet", aldus een woordvoerder gisteren.

In de Europese visserijwereld gaat jaarlijks €1 miljard om en er werken nu nog 260.000 mensen. Niet alleen zijn de vissersschepen de laatste decennia veel groter en krachtiger geworden, maar ook de elektronische vangtechnieken zijn verbeterd. Het gevolg is dat vroeger doodnormale vissoorten als kabeljauw en heek nu met uitsterven worden bedreigd.

Fischler loopt al langer met drastische saneringsplannen rond, maar die zijn al tweemaal uitgesteld, vnl. door forse tegenwerking van Spanje. Niet alleen is Spanje momenteel EU-voorzitter, de Spanjaarden herbergen ook een derde van de hele Europese trawlervloot.

Maar Fischler wil nu onverkort vasthouden aan zijn plannen, om te voorkomen dat er straks niets meer te vissen valt. Ten opzichte van de jaren zeventig is de hoeveelheid volwassen vis in de Europese wateren bijna gehalveerd. In de Middellandse Zee zit 60% van de vissoorten onder de biologisch kritische hoeveelheidsgrens die voortbestaan moet verzekeren. De vissers vangen illegaal fors bij omdat de controle te gebrekkig is. De moderne netten pakken ook veel te veel jonge vis mee als bijvangst. Fischler wil dat dan ook verbeteren door de visserijpolities van de lidstaten beter te laten samenwerken, te controleren op het gebruik van de juiste netten, forse boetes bij overtredingen en het laten volgen van vissersschepen met observatiesatellieten. De commissie zal hem benevens enkele sociale kanttekeningen wel volgen en dan liggen de plannen bij de Europese visserijministers, die zich er medio december over moeten uitspreken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.