De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Chipindustrie verdubbelt
komende jaren in omvang'

Van een onzer verslaggevers

   
 

SCHIPHOL - De ergste neergang in de geschiedenis van de chipsector is voor bestuursvoorzitter Jim Morgan van het Amerikaanse Applied Materials geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Tijdens een werkbezoek aan Nederland laat de baas van de grootste microchipmachinefabrikant ter wereld weten onverminderd optimistisch te zijn over de halfgeleiderindustrie. "Ik verwacht dat de omvang van de chipsector in 2007 verdubbeld zal zijn tot ruim $300 miljard."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Het Amerikaanse Applied Materials rekent op een forse groei van de vraag naar chips. (Foto: AP)
Hoewel de meeste consumenten tegenwoordig een (spel)computer en mobiele telefoon hebben, wil Morgan niets horen over een verzadiging van de chipmarkt. "Mensen die het hebben over verzadiging, moeten eerst eens goed nadenken. We staan namelijk nog maar aan het begin van het informatietijdperk. In Azië bezitten bijvoorbeeld relatief weinig mensen een computer. Velen hebben er nog niet eens telefoon."

Morgan ziet de komende jaren dan ook grote kansen om te groeien. "Dit zijn zeer opwindende tijden voor ons bedrijf en voor de chipsector."

Sinds hij Applied Materials in 1977 kocht, heeft het Californische bedrijf jaarlijks een omzetgroei van 27,5% neergezet. Na het recordjaar 2000, toen de onderneming een omzet boekte van $10 miljard, kondigde Morgan aan dat hij de jaaromzet in drie tot vijf jaar kon verdubbelen tot $20 miljard. Ondanks een slecht boekjaar 2001, waarin de omzet naar $7,4 miljard zakte, blijft hij aan dit doel vasthouden. "Wij geloven dat steeds meer mensen op de wereld steeds meer computers, mobiele telefoons en andere elektronische apparaten zullen gebruiken. Dat betekent een forse groei van de vraag naar chips."

Applied Materials is de belangrijkste leverancier ter wereld van een aantal soorten chipmachines. Het concern maakt echter geen lithografiechipmachines. Volgens Morgan heeft zijn onderneming ook geen plannen om tot deze markt toe te treden, die wordt gedomineerd door het Nederlandse ASML en het Japanse Nikon en Canon. "Wij kunnen een onderneming met een jaarlijkse omzet van $20 miljard worden zonder ons op die markt te hoeven begeven. Bovendien bieden de markten waarop we momenteel actief zijn al voldoende uitdagingen."

De Amerikaanse chipmachinemaker had tot voor kort de kans zich in het lithografiesegment te begeven toen streekgenoot Silicon Valley Group te koop stond. Morgan bekent deze kans bewust voorbij te hebben laten gaan, zodat ASML uiteindelijk anderhalf jaar geleden met de Silicon Valley Group aan de haal kon gaan. "Silicon Valley Group wilde al een jaar of tien dat we ze zouden kopen", onthult Morgan. "Maar wat had het ons opgeleverd? We maken al de beste chipmachines ter wereld."

Om extra inkomsten te genereren en minder hard te worden getroffen door perioden van economische neergang, biedt Applied Materials tegenwoordig zijn klanten (waaronder Advanced Micro Devices, Intel en Philips) een hele reeks ondersteunende diensten aan. Morgan schat dat deze diensten momenteel 15% van de omzet uitmaken. "Maar dit moet kunnen groeien naar $4 tot $5 miljard per jaar."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.