De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Huizenmarkt zakt
binnen paar jaar in'

   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse huizenmarkt zakt binnen enkele jaren in elkaar. Ondanks de aanhoudende huizenschaarste kunnen de Nederlandse huishoudens de hoge prijzen niet langer opbrengen, zo blijkt uit een Europees onderzoek van accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PWC).

"Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank stellen weliswaar dat de huizenmarkt de komende tijd niet zal inzakken, maar uit ons onderzoek blijkt overduidelijk dat de rek er structureel uit is. En dat komt met name omdat huiseigenaren zich rijker rekenen dan ze zijn", stelt Jan-Willem Velthuijsen van PWC.

Nederlanders geven steeds meer van hun inkomen uit aan wonen. De huizenprijzen in ons land zijn Europees gezien de laatste twee jaar zelfs met gemiddeld 20 procent harder gestegen dan het besteedbare inkomen per huishouding. In de rest van de Europese Unie lag dat percentage ruim onder de 10 procent.

"Het natuurlijk evenwicht in ons land tussen prijzen en huishoudinkomens kan niet anders dan zich herstellen. De prijzen in ons land lopen vergeleken met besteedbare inkomens in de rest van Europa al zeker zes jaar uit de pas. De huizenprijzen liggen nu ook altijd nog 4 à 5 procent boven de reële inkomensstijging", aldus Velthuijsen.

De Nederlandse huizenprijzen stegen de afgelopen jaren harder door een combinatie van factoren: een tekort aan koophuizen, een lage rente waardoor hypotheken aantrekkelijk waren, een hoge inflatie en veel spaartegoeden.

PWC bedacht als eerste een onderzoeksmodel waarbij de huizenprijzen in de Europese Unie worden afgezet tegen de huishoudinkomens. In andere Europese landen als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, wordt al jaren ruim 30 procent van het besteedbaar inkomen aan wonen uitgeven. Nederland (besteedbaar inkomen ruim 30.000 euro netto) zit na een inhaalrace in de afgelopen zes jaar ook rond dat percentage.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.