De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vooral belegger
profiteert van nieuw
handelssysteem

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
Meer handel maar ook stijgende kosten op Euronext Amsterdam. (Foto: Hans Peters)
AMSTERDAM - Handelsbedrijven klagen steen en been, maar beleggers hebben er duidelijk baat bij. Een half jaar na de inruil van het eigen handelssysteem voor dat van fusiepartner Euronext Parijs, maakt de Amsterdamse beurs de balans op. Dankzij het nieuwe systeem is de handel vooral doorzichtiger geworden, constateert Euronext-directeur George Möller tevreden. Bovendien blijkt de belangstelling voor kleine en middelgrote fondsen fors toegenomen, in tegenstelling tot wat de markt gevreesd had. En die handelaren dan? "Ach, dat zijn nou eenmaal zeikerds."

Een belangrijke verbetering in het nieuwe handelssysteem is volgens Euronext de versmalling van het verschil tussen de koop- en verkoopprijzen van de aandelen, de zogeheten 'spread'. Hierdoor kunnen beleggers tegen scherpere prijzen in- en uitstappen en wordt eveneens de handel bevorderd. Sinds de introductie van het nieuwe handelssysteem nam de spread af tot maximaal 40%.

Het is de beurs die sinds eind vorig jaar eisen stelt aan de maximale grootte van de spread. Dit in tegenstelling tot de oude situatie waarbij de door het nieuwe systeem verdreven hoekmannen op de beurs het verschil tussen de bied- en laatprijs zelf konden beïnvloeden. Dat verhoogde weliswaar de inkomsten van de hoekman, maar beleggers betaalden de rekening.

De handel in kleine fondsen verdubbelde sinds de introductie van het nieuwe handelssysteem. En dat, terwijl het nou juist deze ondernemingen waren die vreesden in het nieuwe systeem verdoemd te worden tot de vergetelheid, doordat zij niet langer continue verhandeld worden. Zij moesten in plaats daarvan een liquiditeitsverschaffer inhuren, die voortdurend prijzen afgeeft aan kopers en verkopers. Dat systeem werkt goed. In het geval van bouwbedrijf Heijmans (ooit fervent tegenstander van het nieuwe systeem) en supermarktconcern Sligro zelfs érg goed. Het aantal transacties per dag in het aandeel Heijmans steeg met 159%, terwijl het dagvolume verdubbelde. Een vergelijkbaar beeld vertoonde het aandeel Sligro.

Beide fondsen geven toe dat het nieuwe handelssysteem niet heeft geleid tot de voorspelde verwaarlozing van het aandeel. Heijmans is echter van mening daar zelf een stevige bijdrage aan geleverd te hebben. "Behalve dat we als bedrijf goed presteerden, was de bouwsector een aantrekkelijke sector om in te beleggen en is er marktbreed sprake van een groeiende belangstelling voor kleine fondsen", aldus directeur communicatie Fons van Lith. Ook Sligro's financieel directeur Huub van Rozendaal meent dat het bedrijf zelf een grote bijdrage heeft geleverd aan de toegenomen belangstelling voor het aandeel. "We zijn het enige beursfonds dat een positieve winstwaarschuwing heeft gegeven. Dat heeft vanzelfsprekend effect op de handel", aldus Van Rozendaal.

Möller kondigde aan dat de prijs per transactie "tot nader order" gemaximeerd blijft op €1,35. Dit ondanks de uitkomsten van een recent onderzoek bij handelaren waaruit blijkt dat weliswaar de variabele kosten voor handel op de beurs met 5 tot 10% gestegen zijn, maar de vaste kosten met eenzelfde omvang zijn afgenomen. "Gezeik van handelaren dus", vatte een Euronext-functionaris samen.

De bedrijven die bij het onderzoek betrokken waren, zijn een andere mening toegedaan. Met name voormalige hoekmansbedrijven klagen over de hogere kosten waarmee zij sinds de introductie van het nieuwe handelssysteem geconfronteerd worden. "Voorheen betaalden we een alles-in-één prijs voor een werkplek, een terminal en toegang tot het handelssysteem. Nu moeten we transactiekosten betalen en daarbovenop nog eens een kantoor runnen en een automatiseringssysteem in stand houden. De beurs heeft daar geen boodschap aan, en vindt dat wij appels met peren vergelijken. Hoe dan ook, wij zitten met die kosten", aldus een directeur van een handelsbedrijf.

De Vereniging van Effectenbezitters VEB is het met de handelaren eens. "Er is duidelijk sprake van een tariefsverhoging, met name doordat orders in het nieuwe systeem tot veel meer deeltransacties leiden dan voorheen. En banken rekenen dat vanzelfsprekend door aan beleggers", aldus VEB-directeur De Vries.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.