De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Goud weer volop
in trek

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Goud is weer hot. Waar in het verleden beleggers het edelmetaal massaal links lieten liggen, keren de speculanten nu weer terug naar de veilige haven van het gele metaal. Dankzij politieke onrust, het slechte beursklimaat en aanpassing van het beleid van de goudmijnen steeg de prijs naar het hoogste niveau in 2,5 jaar.

Een ounce goud (31,1 gram) kost nu ruim $320 dollar. Dat is een slordige $70 meer dan het dieptepunt van augustus 1999. Toen sprak een 15-tal Europese Centrale Banken in Washington af dat gedurende een periode van vijf jaar niet meer dan 400 ton goud per jaar zou worden verkocht. De zogeheten Washington Agreement joeg de goudprijs vrijwel direct omhoog.

Daarnaast besloten de goudmijnen geen goud meer te verkopen dat nog niet gedolven was. In het verleden boden de mijnen het edelmetaal aan wanneer de prijs hoog was, ook al zat het goud nog in de grond. Maar de aanbodsgolf die dit tot gevolg had zorgde elke keer voor een prijsdaling waardoor het een stuk minder interessant bleek om het goud in de voorverkoop te zetten.

Het aanbod verminderde eveneens door de consolidatie die op de goudmarkt heeft plaatsgevonden. Grote goudproducenten slokten kleintjes op en sloten de onrendabele mijnen. Die fusiegolf is nog niet ten einde. Zo kondigde de Canadese gouddelver Placer Dome gisteren aan een ongevraagd bod van €1,2 miljard te hebben gedaan op de Australische branchegenoot Auriongold. Als het bod slaagt wordt Placer de op vier na grootste goudzoeker ter wereld.

Ook aan de vraagzijde zijn oorzaken te vinden voor de klimmende goudprijs. Traditiegetrouw is het edelmetaal een vluchthaven in onzekere tijden. De aanslagen van 11 september, het aanhoudende drama in het Midden Oosten en de ruzie tussen de nucleaire grootmachten India en Pakistan maken dat beleggers steeds meer voor goud gaan. De uitspraken van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney over een verwachte nieuwe terroristische aanval hebben nog meer olie op het vuur gegooid. Japanse particulieren hebben eveneens de vraag naar het edelmetaal opgestuwd. Omdat de Japanse overheid begin dit jaar aankondigde niet langer garant te staan voor deposito's die de Japanse burger bij hun banken aanhouden, namen de oosterlingen uit vrees hun zuurverdiende geld te verliezen hun toevlucht in het goud.

"De aandelenmarkt heeft ook zijn steentje bijgedragen", voegt edelmetaalhandelaar Nico van der Hoeven van de Hollandsche Bank Unie eraan toe. "Beleggers hebben weinig vertrouwen in de beurs en moeten toch ergens met hun geld heen."

Van der Hoeven ziet de koers nog wel richting de $400 gaan. Volgens hem komt de goudprijs steeds meer in het nieuws. "Ook CNN heeft het sinds lange tijd weer over goud in hun berichtgeving. Dit trekt beleggers die de prijs dan vanzelf verder opdrijven."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.