De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MARKT MIST RICHTING DOOR DICHTBLIJVEN WALL STREET
Magere maandag
op de beurs

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs beleefde gisteren een uiterst magere dag. Op de eerste handelsdag van de week is het sowieso meestal relatief rustig. Maar omdat er gisteren in de Verenigde Staten niet gehandeld werd, miste de beurs richting. De toonaangevende AEX sloot met een krappe 0,16% winst op een stand van 492,94 punten, ofwel een stijging van 0,78 punten. De Midkap raakte de gehele dag niet uit het rood en sloot uiteindelijk 0,40 punten lager op 504,04. Een verliesje van 0,08%.

De AEX was na een lagere opening rond het middaguur nog even naar 497,12 punten geklommen, bijna een procent hoger dan afgelopen vrijdag. Maar in de middag verdampte vrijwel alle winst weer.

De koersen op de effectenbeurs in Amsterdam dreven volgens een analist wat stuurloos rond, omdat echt bedrijfsnieuws ontbrak en de doorgaans richting gevende beurs op Wall Street haar deuren gesloten hield wegens Memorial Day, de gedenkdag voor gevallen Amerikaanse soldaten. Grote stijgers of dalers waren er zodoende niet.

De stuurloosheid kon niet voorkomen dat vrijwel alle financiële waarden er zonnig bij kwamen te liggen. Verzekeraar Aegon werd 1,12% duurder op €24,40. Mogelijke oorzaak vormde branchegenoot Münchener Rück uit Duitsland, die gistermorgen een vier maal hogere nettowinst bekendmaakte over het eerste kwartaal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaalresultaat van de herverzekeraar pakte - evenals ING vorige week - veel hoger uit dan de gemiddelde verwachting van analisten. Hoewel de winststijging vrijwel geheel is toe te schrijven aan een aandelenruil met de Duitse concurrent Allianz, nam de verzekeraar veel branchegenoten op sleeptouw. Zo profiteerde ING (+1,22% op €28,95) eveneens. Alleen bankverzekeraar Fortis, dat morgen met cijfers over het eerste kwartaal komt, moest zes cent achteruit op €24,55, ofwel een verlies van 0,24%.

Bierbrouwer Heineken moest op de halfbewolkte lentedag achteruit. In de Indiase pers verschenen berichten over een mogelijk bod van de brouwer op de Indiase branchegenoot Shaw Wallace & Co. Behalve Heineken zouden ook Carlsberg, SAB en Interbrew in de race zijn om de Indiase bierproducent. Heineken sloot €0,29 lager op €46,21, een verlies van 0,62%.

KPNQwest eindigde onveranderd op €0,36. In de markt circuleerde een bericht dat bestuursvoorzitter Jack McMaster op last van de banken zou worden vervangen door voormalig GTS-baas Duncan Lewis. Een KPNQwest-zegsman deed het echter af als "pure speculatie".

Uitgever WoltersKluwer was procentueel de sterkste stijger van de AEX. Met een koerswinst van 1,34% op €21,99 streefde hij branchegenoot VNU met gemak voorbij. VNU boekte slechts 0,63% winst op €31,90.

Uitzendconcern Vedior was een belangrijke daler op de Midkap. Het bedrijf verloor 1,45% op €15,62. Eerder op de dag hadden de uitzenders nog winst geboekt dankzij positieve vooruitzichten van de Zwitserse branchegenoot Adecco, dat het eerste halfjaar een verbetering van het resultaat voorspelt. Randstad, dat dankzij de aanwezigheid in de VS meer overeenkomsten vertoont met de Zwitsers, maakte een lichte winst van 0,57%, ofwel €0,08 op €14,07.

VendexKBB won enig terrein (+€0,10 op €15,35) op het nieuws dat het gaat stoppen met de telefoonwinkelketen Dixtone. Aanleiding is de crisis in de telecomsector, die hard geconfronteerd wordt met de verzadiging van de markt voor mobiele telefoontjes. Het afstoten van de 45 vestigingen, waarvan een deel aan concurrent Dutchtone wordt overgedragen, betekent dat er 110 banen vervallen.

Collega midkapper Ordina was de zwaarste daler van de index. Het automatiseringsbedrijf moest 4,3% inleveren op €8,90. Voor Ordina betekent dit een diepterecord. Sinds 1997 heeft het aandeel niet zo laag gestaan. Ruim twee jaar geleden stond de automatiseerder nog op een recordwinst van €42,31. Een directe aanleiding voor de koersdaling van gisteren was niet aanwezig. Analisten hielden het op de algehele negatieve tendens in de technologiesector.

Op de lokale markt was het CSS die de top van dalers aanvoerde. De automatiseerder uit Den Bosch gaf eind vorige maand nog een winstwaarschuwing af. CSS sloot uiteindelijk 17,58% lager op €2,72. Op de lokale markt lag de handel in Smit Internationale de hele dag stil. Aanleiding was een misverstand tussen Euronext en bedrijf over het ex-dividend gaan van het aandeel. Dat zou afgelopen vrijdag plaatsvinden, maar ging niet door. Het zal nu vandaag plaatsvinden.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.