De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vendex sluit deuren van
telefoonwinkels Dixtone

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - VendexKBB stopt met de verlieslijdende Dixtone-telefoonwinkels. Het warenhuisconcern gaat een klein deel van de 45 vestigingen overdragen aan mobiele telecombedrijf Dutchtone. De rest van de winkels wordt gesloten. Door de ingreep vervallen circa 110 banen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
De markt voor mobiele telefoons is verzadigd geraakt. (Foto: WFA EVERT ELZINGA)
Een VendexKBB-woordvoerder haalt de crisis in de telecomsector aan als reden voor het sluiten van de Dixtone-filialen, waar tientallen soorten mobiele telefoons werden verkocht. "De markt voor mobieltjes raakte het afgelopen jaar verzadigd. Bovendien stopten de telecombedrijven met het geven van subsidie op de verkoop van aansluitingen."

Daarmee zag Dixtone twee belangrijke inkomstenbronnen opdrogen. De zegsman wil niet precies aangeven hoe diep de winkelketen in de verliezen is gedoken. "Maar je praat niet over substantiële bedragen", wil hij wel kwijt. Overbodige Dixtone-medewerkers krijgen een paar maanden salaris mee. VendexKBB hoeft geen extra voorziening te nemen voor het sluiten van de telefoonwinkels.

De VendexKBB-zegsman verwacht dat Dutchtone vijf à zeven Dixtone-filialen gaat overnemen. Het belbedrijf wil de komende kwartalen de eigen keten van Dutchtone-winkels gaan uitbreiden. "Momenteel hebben we er 25. Eind volgend jaar zouden dat veertig vestigingen moeten zijn", aldus een Dutchtone-woordvoerster.

Dixtone heeft niet altijd verlies geleden. De keten werd in november 1999 opgericht tijdens de hausse in de telecomsector. Volgens VendexKBB heeft Dixtone vooral in 2000 goed gedraaid door aanzienlijke distributievergoedingen van telecomondernemingen.

Na het sluiten van Dixtone blijft VendexKBB mobiele telefoons verkopen via de ketens Vroom & Dreesmann en Dixons. De zegsman spreekt tegen dat het stopzetten van de Dixtone-activiteiten moet worden gezien als een opmaat tot het afstoten van elektronicawinkelketens als Dixons. "Dit staat er echt los van. We gaan voorlopig door met onze elektronica-activiteiten", zei hij. "We hebben behoorlijk geïnvesteerd in elektronica, en zien op dat gebied nog volop mogelijkheden in Nederland."

Analist Sander van Oort (Effectenbank Stroeve) vindt de sluiting van Dixtone passen in het streven van VendexKBB om de activiteitenportefeuille op te schonen. Volgens hem is vooral de verkoop van de structureel verlieslijdende Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz daar het beste voorbeeld van. "Daar was het echt een bloedbad", vertelt de analist.

Het beëindigen van de Dixtone-activiteiten is volgens Van Oort ook goed uit te leggen. "Dixtone lijdt verlies, en de moeilijke telecommarkt is op dit moment niet de wereld waar je als onderneming in wilt zitten."

Eerder deze maand heeft VendexKBB de winkelketens Hans Anders, Perry Sport, Kijkshop, Prénatal, Siebel en Scapino verkocht aan de investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Van Oort denkt dat het warenhuisconcern met de ingreep bij Dixtone zijn Nederlandse activiteiten voorlopig voldoende heeft herschikt. "Misschien gaat er nog iets gebeuren met de elektronicawinkels. Maar Vendex heeft met de focus op warenhuizen, kleding, doe-het-zelf en elektronica een heldere strategie gekregen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.