De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Poetin en Bush openen overleg NAVO-Rusland

door Guido van de Kreeke

   
 

door Guido van de Kreeke ROME - De Russische president Vladimir Poetin hoort nu echt bij de NAVO. Vanmorgen neemt hij op voet van gelijkheid plaats aan tafel met de staatshoofden en regeringsleiders van de negentien NAVO-lidstaten, onder wie de Amerikaanse president George W. Bush. Dit gebeurt tijdens de eerste bijeenkomst van de nieuwe NAVO-Rusland Raad, op de als een ware vesting beveiligde Italiaanse luchtmachtbasis Pratica di Mare, bij Rome.

NAVO-secretaris-generaal Lord Robertson is vaste voorzitter. Gezamenlijke belangen, zoals de gevaren van terrorisme en wapens voor massavernietiging, zullen vooreerst centraal staan en het aantal onderwerpen kan gaandeweg uitgebreid worden zonder dat Rusland en de NAVO-leden zich in interne zaken van elkaar mengen.

Bush kwam gistermiddag na bezoek aan oorlogsgraven in Normandië in Rome aan, Poetin arriveert vanmorgen. Onze demissionaire premier Kok zal waarschijnlijk voor het laatst Nederland vertegenwoordigen op een NAVO-top. Als bewijs van het nieuwe samenwerkingstijdperk werd gisteren in Moskou door de NAVO een eigen militaire vertegenwoordiging geopend, die onder leiding zal staan van de Britse generaal Peter Williams.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov heeft duidelijk gemaakt dat zijn land tegen verdere uitbreiding van de NAVO blijft. Het bondgenootschap denkt op een top in november in Praag toch zo'n zeven nieuwe leden, waaronder de drie Baltische staten, uit te nodigen. Ivanov noemt zo'n uitbreiding getuigen van een oud en achterhaald denken.

De plaatsvervangend chef van de Russische generale staf Joeri Baloejevski voegde daar gisteren bij de opening van het NAVO-bureau aan toe: "Er zijn problemen, er waren problemen en er zullen problemen tussen Rusland en de NAVO blijven. Maar dat zijn geen problemen waar je de loop van een geweer voor nodig hebt. Wij moeten en zullen de problemen rond de tafel oplossen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.