De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kritiek op Israël taboe in politiek Duitsland

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Zijn verwijt aan de joden dat zij door hun uitlatingen zelf verantwoordelijk zijn voor het herlevend antisemitisme in Duitsland en zijn forse kritiek op de staat Israël wegens diens houding tegenover de Palestijnen hebben van de liberaal Jürgen Möllemann de meest besproken politicus van de bondsrepubliek gemaakt.

De voormalige minister van Onderwijs en Economische Zaken in regeringen-Kohl wordt vanwege zijn populistisch woordgebruik al de 'Haider' van de bondsrepubliek genoemd. Möllemann schijnt de vergelijking eerder als een compliment dan als een belediging op te vatten.

In zijn column in het 'rode' dagblad Neues Deutschland schreef de liberaal het afgelopen weekeinde: "Het gaat niet om links of rechts, maar alleen nog om wie de daadwerkelijke problemen van de mensen zonder ideologische oogkleppen op doorziet, ze in de taal van het volk bespreekbaar maakt en ze naar tevredenheid oplost." Zoals de Oostenrijker Haider en de partij van de vermoorde Nederlandse politicus Fortuyn, gaf Mölleman aan. De krant drukte de tekst nog wel af, maar distantieerde zich daarna van verdere samenwerking met de liberaal.

De 56-jarige leider van de FDP in de deelstaat Noordrijn-Westfalen projecteerde zijn verbaal geweld in het bijzonder op Michael Friedman, die geldt als een onvermoeibaar pleitbezorger van de joodse zaak. Friedman is presentator van een geliefd discussieprogramma op de Duitse televisie en vice-voorzitter van de Centrale Raad van Joden in de bondsrepubliek.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) reageerde ongebruikelijk snel op de affaire: "Wie een spel met vreemdelingenhaat en antisemitisme speelt, komt in dit land niet in aanmerking voor regeringsverantwoordelijkheid." Harde kritiek aan het adres van de FDP en Möllemann, die in een volgend kabinet graag weer minister van Onderwijs zou willen worden en voor zijn partij de slogan '18 procent' bedacht, het percentage stemmen dat de liberalen tijdens de bondsdagverkiezingen van september willen binnenslepen.

De overkoepelende joodse organisatie beschouwt de houding van Möllemann als "de grootste belediging sinds de holocaust" en is alleen bereid over verzoening te spreken als Möllemann eerst zijn excuses heeft aangeboden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.