De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Musharraf wil onderhandelen over vrede Kashmir
   
 

ISLAMABAD - De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft gisteren in een tv-toespraak afwisselend in Urdu en Engels gezworen dat hij geen oorlog tegen India zal beginnen. Hij riep het buurland op tot open onderhandelingen, veroordeelde de "terroristische aanslagen" in India, die volgens hem het werk waren van extremistische hindoes, maar beloofde de steun aan de vrijheidsstrijders in Kashmir niet op te geven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
President Musharraf ..."dialoog"... (Foto: AP)
Deze belofte is voor India olie op het vuur van de oude vijandschap. Kashmir wordt gedeeld door India en Pakistan en is reeds tweemaal aanleiding geweest tot een totale oorlog tussen de buurlanden. Musharraf hield in zijn toespraak vol dat er geen aanslagen in India worden gepleegd vanuit het Pakistaanse deel van Kashmir. India en de internationale gemeenschap hechten weinig geloof aan deze woorden. Openlijk wordt bij Musharraf aangedrongen de grens met het Indiase Kashmir te respecteren.

De Pakistaanse president zei: "We willen geen oorlog. We willen vrede in de regio", maar voegde er ogenblikkelijk aan toe de vrijheidsstrijders in het Indiase Kashmir, die onafhankelijkheid of tenminste aansluiting bij Pakistan nastreven "moreel, politiek en diplomatiek" te steunen. "Pakistan zal de bevolking van Kashmir altijd steunen. We zijn niet het soort mensen dat buigt voor de vijand", aldus Musharraf.

Hij riep de internationale gemeenschap op bij India aan te dringen op onderhandelingen om de spanning aan de grens in Kashmir, waar zich in totaal een miljoen militairen bevinden, te verminderen. Er moet volgens Musharraf een dialoog op gang komen en een einde komen aan de wreedheden tegen de bevolking in Kashmir. Ook moeten internationale hulporganisaties en de media worden toegelaten om de situatie met eigen ogen te bekijken.

De boodschap van de Pakistaanse president ging gepaard met een onverbloemde waarschuwing aan India dat "de islam weliswaar een religie van vrede is, maar als ons een oorlog wordt opgedrongen, iedere moslim verplicht is actie te ondernemen. Dit is precies de situatie waarin we ons bevinden," aldus Musharraf, "er wordt gedreigd met oorlog."

Zondagnacht vonden aan de grens opnieuw vuurgevechten plaats, waarbij tenminste zes Pakistanen en een Indiase soldaat omkwamen. Zeker 350 bewoners van het grensgebied sloegen op de vlucht. In de hoofdstad van het Indiase Kashmir werd gisteren een agent doodgeschoten.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.