De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  New Delhi tempert
oorlogsdreiging

Van onze correspondent

   
 

NEW DELHI - Terwijl Pakistan zich gisteren op een oorlog leek voor te bereiden, kwamen uit India signalen die als een matiging konden worden uitgelegd. Pakistan liet echter weten komende dagen rakettests uit te gaan voeren.

De Indiase regering liet weten niet onder de indruk te zijn van de voorgenomen testen van korte en middellange-afstandsraketten door de Pakistani. Volgens de Indiase woordvoerster zijn de tests "duidelijk gericht op het binnenlandse publiek in Pakistan" en hebben ze weinig tot niets met de huidige spanningen tussen beide landen te maken.

Islamabad trok gisteren alle verloven voor overheidsdienaren in en stuurde medewerkers van de civiele verdediging naar eerstehulp- en brandweercursussen. De Indiase premier Atal Behari Vajpayee daarentegen leek een stapje terug te doen.

Hij vertrok gisteren voor een rustig weekeinde aan de voet van de Himalaya nadat hij tijdens een bezoek aan Kashmir een week lang dreigende taal aan het adres van aartsrivaal Pakistan had laten horen. Vajpayee had twee dagen geleden nog "een beslissende slag" tegen Pakistan aangekondigd. Toen hem gisteren werd gevraagd of zich donkere oorlogswolken boven het omstreden Kashmir samentrokken, antwoordde hij dat "hoewel de lucht is opgeklaard daar soms toch een bliksemflits uit kan komen. Ik hoop dat het niet zal bliksemen."

De Hindustan Times meldde gisteren dat India heeft besloten Pakistan nog twee maanden de tijd te geven om te verhinderen dat de vanuit Pakistan opererende moslimactivisten verdere acties in Kashmir ondernemen, zoals president Musharraf afgelopen januari beloofde. Wanneer die belofte eindelijk wordt ingelost, zou India bereid zijn af te zien van wapengeweld.

Poging

Intussen worden allerlei diplomatieke registers opengetrokken om beide kernmachten af te brengen van hun weg naar een oorlog.

Eurocommissaris Chris Patten vloog gisteren van Islamabad naar New Delhi in een poging tussen beide partijen te bemiddelen. Volgende week arriveert daar ook de Britse minister Jack Straw (BZ) en de Amerikaanse onderminister Richard Armitage (BZ).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.