De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Slachtoffers vastgebonden en genadeloos geliquideerd
Maximale eisen voor
'Playstation' moorden

   
 

door Huib Boogert ROTTERDAM - Tegen de verdachten van een bloedige slachtpartij met drie doden, in een huis in Dordrecht, zijn gisteren zeer zware straffen geëist. Het openbaar ministerie vond dat twee verdachten de zwaarste straf moeten krijgen, die ons land kent: levenslang. Een derde verdachte hoorde 20 jaar plus terbeschikkingstelling eisen.

Voor de rechtbank van Dordrecht bleven Edwin Z. (29), Rutger M. (20) en Ugur U. (34) uit Schiedam elkaar de zwartepiet toespelen. Ze gaven alledrie toe, dat ze in de bovenwoning aan de Giessenstraat in Dordrecht waren geweest, maar over het genadeloos liquideren van de vastgebonden slachtoffers wezen ze met de beschuldigende vinger naar elkaar.

Volgens officier van justitie mevrouw mr. M.A.W. Mol was in de loop van het langdurige onderzoek komen vast te staan, dat Ugur U. de dodelijke schoten gelost moet hebben. Het belangrijkste bewijs daarvoor is, dat hij als laatste het horror-huis verliet.

De man heeft altijd beweerd, dat hij al vertrokken was, voordat de schoten vielen. Op de zitting werd echter duidelijk, dat aan de zool van U.'s sportschoen een beetje bloed van een van zijn slachtoffers kleefde. Bovendien had hij nog een kleine schoenzoolafdruk (met bloed) achtergelaten op een dekbed.

Vastgebonden

"Als u voor het moorden vertrokken bent, vertelt u dan eens, hoe dat bloed aan uw schoenen kan komen en hoe u een bebloede schoenzoolafdruk in dat huis kunt achterlaten", nodigde de officier van justitie hem uit. Ugur zweeg echter in alle talen. De officier wist wel waarom: "U bent degene geweest, die de drie vastgebonden mensen in koelen bloede door het hoofd hebt geschoten, toen uw kompanen al buiten stonden".

De slachtoffers van het bloedbad waren moeder Wilma van Griensven (39), haar dochter Linda (16) en Linda's vriendje Ismail (16). Onder bedreiging met vuurwapens waren ze door de overvallers aan de polsen vastgebonden en hun mond was afgeplakt met tape. Linda en Ismail moesten in de gang op de grond gaan liggen, met een krant over hun hoofd. Moeder Wilma werd in haar slaapkamer overmeesterd, waar ze ziek te bed lag.

Wilma's vriend Guus de Wit (35) werd gekneveld in de keuken op de vloer gelegd. Hij kon zich echter loswringen en het huis uit vluchten, toen hij de eerste dodelijke schoten hoorde vallen. Op de portiektrap naar beneden hoorde hij het derde schot. Het 11-jarige dochtertje hield zich tijdens de drievoudige moord schuil in haar slaapkamer. Zij was degene die uiteindelijk het gruwelijk tafereel als eerste zag. Alle doden lagen met het hoofd in een grote plas bloed.

De achtergrond van de moordpartij moet gezocht worden in het feit, dat Guus de Wit in de woning aan de Giessenstraat spelcomputers van Playstation zodanig ombouwde, dat daarop ook illegale versies 'gedraaid' konden worden. De verdachten veronderstelden, dat hij daarom wel veel geld in huis zou hebben. Bovendien had U. nog een appeltje met Guus de schillen, omdat deze hem zes maanden tevoren enkele ondeugdelijke computerchips geleverd had.

De verdachten kon na enkele dagen achterhaald worden via een uitdraai van gsm-gesprekken. Rutger M. en Edwin Z. hadden een dag tevoren een 'verkennend bezoekje' gebracht aan het gezin. Ze kochten voor de vorm enkele cd's met illegale spelletjes. Een dag later, vrijdag 23 november, kwamen ze 's avonds om 23.00 uur gedrieën terug. Ruim een kwartier later lagen drie mensen dood in huis, met een kogel in het hoofd.

De rechtbank van Dordrecht hield gisteren zitting in een beveiligde rechtszaal in Rotterdam, omdat er serieuze aanwijzingen waren voor aanslagen op de verdachten.

De rechtbank doet over 13 dagen uitspraak.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.