De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Terreurpiloot verbleef
tijdje in ons land

   
 

door Joost de Haas en Martijn Koolhoven NEW YORK/AMSTERDAM - Zelfmoordpiloot Marwan Alshehhi, die op 11 september het tweede toestel bestuurde dat het World Trade Center in New York verwoestte, blijkt in het voorjaar van 2001 in Nederland te zijn geweest. Dit staat in een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Nederlandse inlichtingendiensten zijn eind vorig jaar op de hoogte gebracht van het verblijf van Alshehhi in ons land. Vermoed wordt dat de terrorist contact heeft gehad met moslimextremisten in Amsterdam en Rotterdam.

Ook is nagetrokken of de WTC-piloot in ons land mogelijk ontmoetingen heeft gehad met 'bomschoenterrorist' Richard Reid, die op 22 december probeerde een toestel van American Airlines, dat onderweg was van Parijs naar Miami, op te blazen door explosieven in zijn schoenen te ontsteken. Reid verbleef kort voor zijn verijdelde zelfmoordaanslag in Amsterdam.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) hult zich in stilzwijgen en wil niet reageren op het Amerikaanse rapport. Een woordvoerder van de FBI weigert eveneens ieder commentaar, omdat de federale recherche nog bezig is met een wereldwijd onderzoek naar de achtergronden van de negentien kapers die bij de kamikazeaanslagen circa 3000 mensen de dood injoegen.

Marwan Alshehhi (23) vertrok op 18 april vorig jaar van de internationale luchthaven in Miami naar Amsterdam. De terrorist keerde op 2 mei terug in Miami op een vlucht uit onze hoofdstad. Alshehhi verbleef samen met Mohammed Atta, de vermeende aanvoerder van de kapers, in Florida ter voorbereiding van de aanslagen. Het duo volgde in de zomer van 2000 vlieglessen bij de door Nederlander Rudi Dekkers geleide vliegschool Huffman Aviation in Venice, Florida.

Begin vorig jaar bracht Alshehhi vanuit de VS ook een kort bezoek aan de Marokkaanse stad Casablanca. Volgens een Amerikaanse terreurexpert is het niet uitgesloten dat Alshehhi tijdens zijn reizen naar Casablanca en Amsterdam contact heeft gehad met een of meer Marokkaanse of Tunesische leden van Osama bin Ladens terroristenleger Al-Qaeda.

Opgepakt

Nederlandse inlichtingendiensten achten het aannemelijk dat Alshehhi onder meer ontmoetingen had met vier leden van de islamitische terreurgroep 'Takfir Wal Hijra', die na de aanslagen van 11 september in Rotterdam werden opgepakt. De hoofdverdachte, Tunesiër T., zou bezig zijn geweest met de voorbereiding van aanslagen op Amerikaanse doelen in Europa.

De in augustus vorig jaar op een vliegschool in de VS gearresteerde Franse Marokkaan Zacarias Moussaoui is ook in verband gebracht met de vermeende terreurcel uit Rotterdam. Moussaoui heeft verder volgens Amerikaanse inlichtingendiensten eind 2000 samen met schoenbomverdachte Reid een trainingskamp van Al-Qaeda in Afghanistan bezocht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.