De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 21 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vice-premierschap
is Dijkstal beloofd

Van onze parlementaire redactie

   
 

VOORBURG - Tot grote woede van het partijkader heeft de nieuwe VVD-leider Zalm zijn voorganger Hans Dijkstal een ministerspost beloofd als de liberalen toch gaan meedoen aan een nieuw kabinet. Daarbij is zelfs een vice-premierschap niet uitgesloten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
VVD-leider Zalm (Foto: Anko Stoffels)
De afspraak werd woensdagavond gemaakt nog voordat de voor de VVD rampzalige verkiezingsuitslag bekend was. Een plek voor Dijkstal in een nieuw kabinet zou "de overgang rustiger en geruislozer doen verlopen" na zijn vertrek van afgelopen woensdag, zo verdedigde Zalm zich tegen het verbaasde partijkader.

Aanvankelijk wilde Dijkstal het leiderschap van de partij pas overdragen na de kabinetsformatie, maar daar ging Zalm niet mee akkoord.

Zijdeur

De VVD-partijbaronnen, die afgelopen zaterdag bijeenkwamen, zijn ronduit verbaasd over de toezegging van Zalm aan Dijkstal. Zij zien een prominente rol voor Dijkstal niet meer zitten na het echec bij de verkiezingen. Daarnaast is er wat hen betreft ook geen hoofdrol meer voor vice-premier Annemarie Jorritsma.

Keiharde kritiek was er op de manier waarop Dijkstal op onzichtbare wijze door de zijdeur is verdwenen. Dijkstal nam bijvoorbeeld niet deel aan het slotdebat met de andere lijsttrekkers op de verkiezingsavond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Hans Dijkstal
Zalm, die goed valt bij de VVD'ers, heeft een wisseling van de wacht in de VVD-top aangekondigd. Hij zei na de bijeenkomst van zaterdag dat hij verwacht dat enkele prominente liberale Kamerleden op termijn hun heil elders gaan zoeken.

"Veel jonge Kamerleden uit de vorige periode komen nu niet meer aan bod. Een fractie moet een combinatie zijn van ervaring van vernieuwing, en de ervaring is nu wel erg dominant. Ik ga praten met alle huidige fractieleden over wat hun wensen zijn", aldus Zalm.

"Ik vermoed dat verschillenden op termijn ergens anders heen gaan", vervolgde hij.

In de nieuwe VVD-fractie van 24 leden zitten maar liefst tien demissionaire ministers en staatssecretarissen uit het tweede paarse kabinet. Tot grote teleurstelling van de achterban zijn jonge Kamerleden als Wilders, Weekers, Blok en Oplaat buiten de boot gevallen. Acht van de 24 liberalen in de Kamer waren al in 1982 Kamerlid, twee van hen (Terpstra en Hermans) zelfs al in 1977.

Van minister Hermans is bekend dat als hij geen minister wordt, hij in ieder geval niet in de Kamer gaat zitten. Van Aartsen wil dat wel. Minister De Grave liet het weekeinde al direct blijken dat hij niet van plan is zijn biezen te pakken. Ook niet na de indringende oproep van VVD-erelid Hans Wiegel.

"Als ik niet bereid was geweest vier jaar Kamerlid te zijn had ik er geen seconde over gedacht om op de kandidatenlijst te gaan staan", zei de Amsterdamse liberaal zondag. Hij wees erop dat hij van de afgelopen twintig jaar er zes jaar als wethouder in Amsterdam heeft doorgebracht.

Zalm, die na zijn uitlatingen van zaterdag verschillende verontruste telefoontjes kreeg van zijn collega-fractieleden, benadrukte dat hij niemand kan of wil dwingen op te stappen.

"Er is niets immoreels aan als iemand zijn zetel gaat bezetten. Maar in de huidige omstandigheden is het ook geen schande als je weggaat. Dat is geen vaandelvlucht", zei de nieuwe liberale voorman.

Om zich voor te bereiden op de komende verversing in de VVD-fractie gaan enkele buiten de boot gevallen kandidaat-Kamerleden als 'steunfractie' meedraaien met de echte fractie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 21 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.