De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 21 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederland massaal op
stap tijdens Pinksteren

   
 

door Huib Boogert LEIDSCHENDAM - Volkomen onverwacht heeft het milde en droge weer tijdens de pinksterdagen gezorgd voor een forse drukte op de Nederlandse wegen. Gedurende de drie vrije dagen trokken enkele miljoenen Nederlanders naar buiten: zomaar de natuur in of naar een vooraf uitgekozen evenement. De bestemmingen waren zeer divers: bos, strand, duinen, attractieparken, dierentuinen en rommelmarkten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Volkomen onverwacht heeft het milde en droge weer tijdens de pinksterdagen gezorgd voor een forse drukte op de Nederlandse wegen.
De overkoepelende toeristische organisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) in Leidschendam werd ietwat overrompeld door de plotselinge drukte in het weekeinde.

"Als gevolg van de minder goede weersvoorspelling waren veel mensen aanvankelijk niet van plan, van huis te gaan. Maar toen het weer onverwacht een vriendelijk karakter toonde, besloten veel dagjesmensen op het laatste moment tóch op pad te gaan", aldus TRN-woordvoerder R. van den Anker.

De kuststreek was in mindere mate in trek. De stranden trokken veel wandelaars, maar weinig zonaanbidders. Alleen in Scheveningen was het écht druk op het strand: veel belangstellenden keken er naar de kunstwerken van het Zandsculptuur Festival en naar de Noordzee Regatta.

Het toeristisch accent landinwaarts lag vooral op de Floriade (waar gistermiddag de half miljoenste bezoeker werd ontvangen). Verder trokken ook Madurodam (Den Haag), de Efteling (Kaatsheuvel), het Archeon (Alphen aan den Rijn), Pinkpop (Landgraaf) en Waterland Neeltje Jans (Zeeland) veel bezoekers. Het was ook druk bij de Van Gogh-Gauguin-tentoonstelling in Amsterdam. Burgers' Zoo (Arnhem) en het Dolfinarium (Harderwijk) spraken van een 'reusachtig weekeinde'.

'Open Dagen'

Ook de zestien huidige en toekomstige Nationale Parken waren erg in trek. Ze hielden dit weekeinde voor het eerst 'open dagen'. Dat was een initiatief van het Samenwerkingsverband Nationale Parken (Assen). Tienduizenden natuurliefhebbers kwamen erop af. Vooral in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland was het met 20.000 bezoekers uitzonderlijk druk.

Afgezien van de dagjesmensen waren zo'n 900.000 Nederlanders van huis om elders in ons land een lang weekend te genieten in tent, bungalow of caravan. Ruim 200.000 Nederlanders trokken de grens over, vooral naar de buurlanden.

Het buitenlandse pinksterbezoek aan ons land was bescheiden. Volgens tellingen van TRN bezochten iets minder dan 200.000 buitenlanders Nederland. Twee derde daarvan was afkomstig uit Duitsland. Zeeland werd ook overstroomd door Duitsers én Belgen.

"Opvallend was ook hier, dat hele hordes Duitsers hun beslissing om naar Nederland te komen, last-minute namen. In Duinrell in Wassenaar meldden zich zaterdag nog grote groepen buitenlanders, die pas diezelfde morgen, op basis van het mooie weer, op de bonnefooi waren vertrokken", aldus de heer Van den Anker van TRN.

Een ietwat macabere bestemming in het pinksterweekeinde was voor veel landgenoten nog altijd het graf van Pim Fortuyn op de begraafplaats Westerveld in Driehuis (NH). Er meldden zich enkele duizenden mensen aan de poort van het kerkhof. De wachttijd liep zondagmiddag op tot anderhalf uur. De bloemenzee rond het graf van de vermoorde politicus groeide gestaag aan.

Overigens begon het pinksterweekeinde voor een aantal toeristen onplezierig. Het ging om gezinnen die met een ondeugdelijke caravan de weg op gingen. In het hele land haalde de verkeerspolitie 376 auto's met caravan van de weg voor een intensieve controle van voertuigen en papieren.

In achttien gevallen mocht de caravan niet verder rijden, soms omdat auto en caravan te zwaar geladen waren, soms ook omdat de bestuurder geen rijbewijs BE had. Voorts werden 54 bekeuringen uitgeschreven voor ondeugdelijke remmen, banden en koppelingen.

De controles vonden plaats langs de A1 bij Apeldoorn, de A2 bij Stein, de A9 in de Haarlemmermeer, de A13 bij Delft en de A58 bij Oisterwijk.

Terugkerende vakantiegangers en dagjesmensen zorgden gistermiddag en vooral gisteravond voor enorme files op de autosnelwegen. "Door het mooie weer blijven de mensen zo lang mogelijk op hun vakantieplek. Daarom ontstaan de opstoppingen overal tegelijkertijd", aldus een woordvoerster van het Traffic Information Center (TIC) van de landelijke politie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 21 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.