De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 21 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Broer brandstichter Enschede
verdacht van doodsbrieven

   
 

door Jan Colijn en John van den Heuvel HENGELO - Bert de V., de jongere broer van de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de brandstichting die de Enschedese vuurwerkramp inleidde, is volgens justitie mogelijk betrokken bij de recente brieventerreur in Twente.

Behalve de lijsttrekkers van de politieke partijen werd in de brieven ook koningin Beatrix met de dood bedreigd. Ook aan het adres van andere prominenten op de Lijst Pim Fortuyn zijn bedreigingen geuit.

Ondanks de arrestatie vorige week van de 35-jarige Vincent B. gingen de dreigementen gewoon door. Zaterdagochtend nog kwam bij de regionale omroep RTV Oost een vijfde dreigbrief binnen. Intussen is een tweede verdachte, een 52-jarige Almeloër, aangehouden, die gisteren weer werd vrijgelaten.

Justitie deed vrijdagavond huiszoeking bij Bert de V. en diens vriendin. "We gingen er vanuit dat het met het onderzoek naar de vuurwerkramp te maken had, maar later kregen we van de rechercheurs te horen dat het verband hield met de reeks dreigbrieven", aldus Bert de V. "Ze vertelden dat de anonieme beller, die de komst van de brieven telkens aankondigde, vanuit ons huis met RTV Oost zou hebben gebeld. We hebben inderdaad die dag gebeld met de regionale zender maar dat was in verband met de vuurwerkramp. Belachelijk, ik stel momenteel alles in het werk om mijn broer André vrij te krijgen en dan ga ik toch niet van dat soort dingen uithalen."

Uitgerekend op het moment van de inval belde André met zijn broertje Bert. "André vroeg of hij de rechercheurs te spreken kon krijgen en hij vertelde toen dat hij bang is voor het Pim Fortuyn-effect. Hij is door justitie helemaal zwart gemaakt, zeg maar gedemoniseerd. Dan heb je, bijvoorbeeld straks tijdens de rechtszaak, altijd wel een gek die voor eigen rechter gaat spelen."

Intussen blijkt de vermeende schrijver van de dreigbrieven Vincent B, dit weekeinde 35 geworden, een op hol geslagen radicale politieke activist. Zo kwam hij vier jaar geleden landelijk in het nieuws doordat hij de voormalig CDA-lijsttrekker Jaap de Hoop Scheffer tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Enschede een klap gaf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 21 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.