De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 21 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Beleggen op de beurs
minder in trek

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Beleggen is steeds minder een volkssport. Nu de bomen niet langer tot in de hemel lijken te groeien, verliezen aandelen en de beurzen in het algemeen in snel tempo hun glans, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Marketing Analyses.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Nina Brink
Uit het onderzoek blijkt dat het aantal Nederlandse huishoudens dat belegt vorig jaar opnieuw met zeven procent is afgenomen, tot 1,67 miljoen. Een jaar eerder was ook al sprake van een daling van het aantal beleggende huishoudens, met eveneens zeven procent.

Daarmee blijft het voorjaar van 2000 het onbetwiste hoogtepunt van de beleggingshype, stellen de onderzoekers. In dezelfde tijd dat ook internetbedrijf World Online van Nina Brink zijn beursgang maakte, telde Nederland - na een flinke groei in de jaren negentig - maar liefst 1,9 miljoen huishoudens die belegden.

Vanaf de camping werden eind jaren negentig aan- en verkooporders doorgegeven om toch vooral niets van de koerswinsten mis te lopen. Dat aandelenkoersen ook kunnen dalen, was een kanttekening die aan menigeen niet was besteed.

Malaise

Dat laatste is vandaag de dag wel anders. Want de aanhoudende malaise op de aandelen- en optiebeurzen is volgens de onderzoekers de belangrijkste reden voor de afnemende belangstelling voor beleggen.

Anno 2002 houdt de malaise dan ook wel érg lang aan, constateert het onderzoekscentrum. In 1998, toen de Azië-crisis leidde tot flinke koersvallen, groeide het aantal beleggende huishoudens desondanks met acht procent. Die veerkracht laten beleggers nu niet zien en nog nooit eerder vonden particulieren beleggen zó gevaarlijk als nu.

Vooral de belegger die snel geld wil verdienen, is vertrokken, stellen de onderzoekers. De 'wat meer doorgewinterde' beleggers blijven actief. Tegelijkertijd is sprake van een toenemend gebruik van professionele adviseurs: goede raad van vrienden of bekenden speelt steeds minder een rol.

Beleggers spelen ook op een andere manier meer op zeker, door hun geld te steken in obligaties en beleggingsfondsen. Deze leveren over het algemeen minder rendement op, maar de risico's die men loopt om geld kwijt te raken zijn bij obligaties en beleggingsfondsen óók kleiner.

Waar de groei nog wel indrukwekkend is, is bij het internet beleggen. Eén op de vijf beleggers legt zijn orders in via het net. In totaal gaat het dan om zo'n 330.000 particulieren. Beleggers gebruiken het internet ook steeds meer om informatie te zoeken. Bijna de helft van alle beleggers doet dit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 21 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.