De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Filmer Rob Houwer van
poging oplichting beticht

   
 

AMSTERDAM - Rob Houwer, producent van onder andere films als De Kleine Blonde Dood en Turks Fruit, wordt bij de voorgenomen productie 'Soldaat van Oranje deel II' door de financiers beschuldigd van poging tot oplichting. Gisteren beëindigde de commanditaire vennootschap (cv) die de film financiert, mede om die reden de productieovereenkomst met Nedfilm, het productiehuis van Houwer. De filmproducent spreekt op zijn beurt van smaad en beticht juist Arteco van wanprestaties.

"Het heeft er alle schijn van dat Houwer een opzetje heeft bedacht. Hij beschikte over een budget van €12 miljoen miljoen en was van plan om daarvan slechts €7 miljoen te besteden aan de productie van de film. Je hoeft niet erg intelligent te zijn om te begrijpen wat hij met het resterende geld van plan was. Nou weet ik dat Houwer een duur huis heeft, maar dit vind ik toch wat overdreven", zegt R. Wigman, advocaat van de film-cv en het filmfinancieringsbedrijf Arteco dat in het bestuur van de cv is vertegenwoordigd. Voor de verfilming van het boek van auteur Erik Hazelhoff Roelfzema werden vorig jaar de benodigde miljoenen opgehaald met zo'n duizend particuliere beleggers die elk ruim €11.000 investeerden in de fiscaal aantrekkelijke film-cv 'Soldaat van Oranje II'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Rutger Hauer en Jeroen Krabbé in de eerste, succesvolle Soldaat van Oranje.
Regisseur en scenarioschrijver Jean van de Velde, tot voor kort betrokken bij de productie, lijkt de beweringen van de raadsman te bevestigen. "Ik had het idee dat er werd gegoocheld met cijfers. Middenin de voorbereidingen bracht Rob Houwer het budget terug naar €7 miljoen, terwijl in de prospectus van de film-cv gesproken wordt van een budget van €12 miljoen. Vervolgens kwam hij met een contract van een Duitse filmdistributeur op de proppen die zich garant stelde voor €5,5 miljoen. Dat vond ik erg vreemd. Welke Nederlandse film verkoopt in Duitsland nou voor €5,5 miljoen? Ik kreeg steeds sterker het gevoel in een wespennest geraakt te zijn en besloot er uit te stappen."

Rob Houwer spreekt van 'kwaadwillige smaad', als hij hoort van de beschuldigingen aan zijn adres. "Het budget van €7 miljoen had betrekking op een noodscenario als we de film moesten maken zonder de financiering via de cv, omdat ik al enige tijd aanvoelde dat het mis zou gaan. De garantstelling van het Duitse distributiebedrijf sloeg op een wereldwijde distributie van de film, onder voorbehoud van deelname van enkele bekende acteurs, zoals Ben Kingsley." Volgens Houwer zijn de beweringen van Arteco bedoeld als afleidingsmanoeuvre.

De kern van de zaak, meent Houwer, is onenigheid tussen de filmfinancier en de Belastingdienst over de aftrekbaarheid van de investering van de duizend particuliere beleggers. "Ik heb het ernstige vermoeden dat de fiscale constructie niet klopt. Daardoor dreigen de cv-deelnemers het schip in te gaan. Ik voel me mede verantwoordelijk, omdat die mensen hun geld op basis van mijn naam hebben geïnvesteerd. Maar Arteco weigert open kaart te spelen over de fiscale problemen. Daarom dwing ik ze binnenkort in kort geding tot het overleggen van de correspondentie met de fiscus. Ze moeten met de billen bloot", aldus Houwer.

Arteco bevestigt een discussie met de Belastingdienst, maar volgens de financier heeft die slechts betrekking op enkele summiere aanpassingen in de filmproductieovereenkomst. "Wij hebben Houwer al diverse malen verzocht om de overeenkomst op de door de Belastingdienst aangegeven punten te wijzigen, maar hij weigert zelfs om met ons daarover een gesprek te voeren. Ook wil hij maar geen verzekering voor de filmproductie afsluiten, een zogeheten 'completion bond' die de investeerders garandeert dat de film hoe dan ook wordt gemaakt", aldus het financieringsbedrijf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.