De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VENDEX BELOOND VOOR 'UITVERKOOP', TWENTSCHE KABEL LOOPT AVERIJ OP
Damrak kiest weg omhoog
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs lijkt aan een goede week bezig te zijn. Evenals maandag gingen de koersen op het Damrak ook gisteren over een breed front omhoog. De chipfondsen waren daarbij de absolute uitblinkers. VendexKBB deed het eveneens goed met een koerswinst van bijna 5%.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 8,17 punten (oftewel 1,7%) op 501,84. De Midkap kreeg er 6,03 punten (1,2%) bij op 520,24.

De stemming in de chipsector was opperbest nadat de zakenbanken Merrill Lynch en Goldman Sachs zich positief hadden uitgelaten over de Amerikaanse chipmachinefabrikant Applied Materials. Hiervan profiteerden ook Applied Materials branchegenoten ASML (+6,3% op €23,66) en ASMI (+7,1% op €25,49). Philips (+4,8% op €34,84) pikte eveneens een graantje mee.

Meevallende kwartaalcijfers van de Zwitserse zakenbank UBS Warburg zetten de financiële waarden op winst. Zowel ABN Amro (+1,8% op €21,01), Aegon (+1,2% op €25,20), Fortis (+0,6% op €25,45) als ING (+2,6% op €28,36) eindigden hoger.

Koninklijke Olie (+2,1% op €61,40) lag er goed bij door de aantrekkende olieprijs. De koers van DSM (-0,6% op €50,95) en Akzo Nobel (-0,4% op €47,95) stond hierdoor echter onder druk. Duurdere olie betekent voor deze twee giganten namelijk hogere grondstofkosten.

CMG liep de afgelopen dagen harde klappen op nadat branchegenoot Logica een winstwaarschuwing had afgegeven. Het aandeel CMG (+5,4% op €2,36) wist gisteren echter te herstellen.

Het besluit van VendexKBB om zes onderdelen - waaronder Hans Anders, Kijkshop, Perry Sport en Scapino - voor €394 miljoen te verkopen aan de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, werd op de beurs positief ontvangen. Beleggers zetten het aandeel 4,9% hoger op €16,20. Zakenbank Goldman Sachs verhoogde gisteren onmiddellijk het beleggingsadvies voor het Nederlandse warenhuisconcern van 'market performer' naar 'market outperformer'.

"Dit is de versimpeling van de structuur van Vendex waar we op zaten te wachten", liet een financieel analist van Goldman Sachs weten. Handelaren vonden het eveneens positief dat VendexKBB de overnamesom in contanten krijgt uitgekeerd. "Cash blijft in het huidige beursklimaat nu eenmaal king", aldus één van hen.

In de Midkap viel PinkRoccade uit de toon. De automatiseerder, die morgen kwartaalcijfers bekendmaakt, moest een verlies van 4,4% incasseren op €18,22. Collega-Midkapper Versatel (+5,3% op €0,40) heeft zijn notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gered door twaalf aandelen samen te voegen tot één. Daarmee noteert het telecombedrijf in New York weer boven de verplichte $1. De beslissing heeft geen directe gevolgen voor de handel in het aandeel Versatel op Euronext Amsterdam.

Priority Telecom kon gisteren geen kwartaalcijfers bekendmaken. Bij de UPC-dochter had nog niet iedereen het persbericht van de cijfers onder ogen gekregen, zo wist een Priority-zegsman te melden. Het telecombedrijf komt nu pas morgen met de cijfers.

De koers van Priority leed er overigens niet onder: bij een omzet van welgeteld 41 stukken eindigde het aandeel 2,0% hoger op €2,50. De kwartaalcijfers van moederconcern UPC (onveranderd op €0,12) staan voor vandaag op de agenda.

De handel in het aandeel Twentsche Kabel werd even na tweeën stilgelegd. Tijdens de adempauze gaf het in Haaksbergen gevestigde bedrijf een winstwaarschuwing af. Na de hervatting moest Twentsche Kabel 9,5% prijsgeven op €15,38. Ook concurrent Draka (-3,0% op €33,75) kreeg een flinke tik.

Oliebedrijf Petroplus (+0,7% op €15,71) liet weten voormalig Heineken-bestuursvoorzitter Karel Vuursteen in de raad van commissarissen te willen opnemen.

Heijmans sloot 1 eurocent lager op €27,30. De onderhandelingen tussen het Bossche bouwbedrijf en de curator van de noodlijdende Duitse bouwgigant Philipp Holzmann over de overnamevoorwaarden van de vijf hoofdvestigingen van Holzmann zijn in een beslissend stadium gekomen.

Curator Ottmar Hermann liet via de Frankfurter Allgemeine weten dat hij niet bereid is slechts de gezonde onderdelen aan Heijmans te verkopen. Heijmans-bestuursvoorzitter Joop Janssen noemt het "pikant" dat de onderhandelingen nu via de publieke tribune worden gevoerd.

Hij heeft niettemin goede hoop dat de onderhandelingen tot een vruchtbaar einde leiden. Maar uitgangspunt blijft wel, dat de levensvatbaarheid van de over te nemen onderdelen moet worden aangetoond. "We willen alleen solide bedrijven overnemen, die bijdragen aan onze winst of daar althans uitzicht op bieden", laat de Heijmans-baas weten.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.