De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duitse fiscus int minder,
overheidstekort omhoog

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Duitse regering voorziet dit jaar liefst €4,6 miljard minder aan belastinginkomsten dan eerder was geraamd. Onze oosterburen scharen zich daarmee in de rij landen die de overheidstekorten eerder zien op- dan teruglopen, dit geheel tegen de zin van de Europese Commissie en tegen de geest van het Stabiliteits- en Groeipact dat de eurolanden dwingt zo snel mogelijk een begrotingsoverschot te creëren.

Duitsland is het grootste en belangrijkste euroland en op het nieuws zakte de koers van de euro dan ook verder weg.

Het Duitse tekort bedroeg vorig jaar 2,7% en zou zonder verdere tegenvallers dit jaar op 2,5% moeten uitkomen. Dat dit laatste cijfer gehaald wordt, gelooft nu niemand meer. De vraag is eerder of Duitsland de 3%-norm gaat overschrijden, die op straffe van zware boetes niet mag worden overschreden.

Er waren nog een paar miljardenmeevallers in de vorm van tabaksaccijnzen en een teruggave van te hoge afdrachten aan 'Brussel'. Zonder deze douceurtjes zou de begroting zelfs met ruim €10 miljard zijn verslechterd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Hans Eichel ...hand op de knip ... (Foto: REUTERS)
Voor de Duitse televisie vertelde de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, dat hij nog geen definitief tekortcijfer wilde geven, maar dat net als vorig jaar strikte uitgavencontroles een hoop schade kunnen beperken. "Vorig jaar hadden we 2% minder economische groei dan waarop was gerekend en desalniettemin hielden we de begroting onder controle. Het zal dit jaar niet anders zijn."

Op basis van de nieuwste schattingen van het Duitse ministerie van Financiën zal in de jaren 2003 en 2004, die bepalend zijn voor de vraag of Duitsland volgens afspraak in 2004 een begrotingsevenwicht kan bereiken, het tekort liefst €23,4 miljard bedragen in vergelijk met de ramingen van vorig jaar mei.

De nieuwe ramingen zullen worden gebruikt bij het opstellen van de Duitse begroting voor 2003, die op 19 juni het levenslicht moet zien. De definitieve begroting wordt dan vastgesteld na de verkiezingen van 22 september. Voor bondskanselier Schröder zit het allemaal niet mee: oplopende tekorten, meer werkloosheid en een teruggang in de peilingen. De kans is dan ook aanwezig dat de begroting alsnog wordt aangepast door een nieuwe regering onder christen-democratische signatuur.

Ook in het europarlement ontstond gisteren zorg, volgens VVD-europarlementariër Jules Maaten zijn "financiële stabiliteit en betrouwbaarheid essentieel voor het vertrouwen in de Unie". Een houding die erop wijst dat grote landen als Duitsland en Frankrijk hun beloftes niet nakomen, is een slecht teken. In Barcelona hebben alle landen dit voorjaar beloofd in 2004 een begrotingsevenwicht te hebben "afspraak is afspraak". Hij vraagt zich af of er straks niet weer onderscheid gemaakt zal worden tussen de groten en de kleintjes. "Dan kunnen de Nederlandse burgers opdraaien voor het slappe gedrag van Berlijn, Lissabon en Parijs."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.