De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  NAVO breidt mandaat
drastisch uit

   
 

door Guido van de Kreeke REYKJAVIK - De NAVO heeft alle belemmeringen om buiten het grondgebied van het bondgenootschap in actie te komen, losgelaten. Na beraad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de negentien lidstaten op IJsland werd vastgelegd dat het bondgenootschap voortaan in staat moet zijn "waar dat ook maar nodig is" troepen snel in te zetten en operaties over grote afstanden, en tot alle doelen bereikt zijn, gaande te houden.

NAVO-secretaris-generaal Robertson kondigde een tijd van fundamentele veranderingen aan omdat bestaande veiligheidsconcepten aan stukken liggen. "De terroristische aanvallen op Amerika waren een waarschuwing om wakker te worden."

Vanwege 'deze moderne plaag', het terrorisme, zei hij het geen punt te vinden om "waar deze dreiging ook maar vandaan komt" in te grijpen. Gezien de opdoemende gevaren zal de bevolking op deze manier ook tegen wapens voor massavernietiging beschermd moeten kunnen worden. "Onze bevolkingen en de geschiedenis zullen hard over ons oordelen wanneer wij hiertegen geen vergaande stappen ter bescherming nemen", zo zei Robertson.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Lord Robertson (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
Hij kondigde een spoedige en verstrekkende modernisering van de NAVO aan waarbij vitale nieuwe militaire capaciteiten nodig zijn. Ook worden diverse landen nog dit jaar op een top in Praag NAVO-lid en worden met diverse landen de banden aangehaald, zoals bijvoorbeeld met Rusland.

De NAVO zal ook in de toekomst voor verdere uitbreiding met nieuwe landen open blijven staan. "Onze verplichting aan die belofte blijft onverminderd van kracht. Uitbreiding versterkt ons bondgenootschap. Het verbreidt stabiliteit door hervormingen aan te moedigen", aldus Robertson.

Concreet

De lidstaten zullen ter verbetering van de militaire capaciteit van het bondgenootschap niet langer met plannen, maar met concrete aanbiedingen moeten komen. Het gaat daarbij onder meer om het vermogen tot strategische luchttransporten, betere informatievoorziening en slagkracht in de lucht.

Ook de bureaucratische organisatie van het NAVO-hoofdkwartier zelf, waar wel 400 commissies aan de gang zijn, zal aangepakt worden om deze met een groeiend aantal leden beheersbaar te maken.

De rol van het centrum voor de ontwikkeling van passende beschermingsmethoden tegen wapens voor massavernietiging op het hoofdkwartier zal op verzoek van de Amerikanen versterkt worden.

De negentien NAVO-ministers beklonken gisteren samen met hun Russische collega Ivanov de overeenkomst, waarbij zij vooral ook bij de nieuwste dreigingen samen op zullen trekken. De presidenten Poetin en Bush zullen daar op 28 mei in Rome op een extra NAVO-top hun handtekening onder zetten.

De overeenkomst tot vermindering van raketten die Bush en Poetin eergisteren al overeenkwamen, werd door de NAVO-lidstaten van harte toegejuicht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.